Inspiratiesessie Eetbaar groen in ‘t plantsoen

Tijdens de Groene Karavaan Noordwest Overijssel houdt Natuur voor Elkaar een inspiratiesessie over Eetbaar groen in ’t plantsoen. Er is een lezing, infomarkt, panelgesprek en een wandeling door de wijk om de aanplant van fruitbomen te bekijken. De bijeenkomst is woensdagavond 26 april in de Ontmoetingskerk in Hasselt.

‘Zie je dit?’ vraagt Jeroen Tersmette, terwijl hij wijst op een ontluikende bloesem aan een tak die hij tussen duim en wijsvinger vastheeft. ‘Dit wordt straks het kroontje van een peer.’ Aan de tak is nu nog weinig te zien, net als aan de takken van de overige 59 bomen in boomgaarden Om de Weede en Dissel-Sikkel in Hasselt. Maar over een paar weken ziet het er hier al heel anders uit, voorspelt Tersmette. Laat staan over een paar jaar. ‘Dan hangt het hier vol met fruit. Een volwassen boom kan wel 50 tot 100 kilo per tak dragen. En al dat fruit trekt bijen, wespen en andere insecten aan. En dat is weer voedsel voor vogels en andere dieren. Enorm goed dus voor de biodiversiteit.’

Fruitbomen snoeien openbaar groen fotocredit:Jeroen Tersmette

Leuk, gezellig én belangrijk
Tersmette is coördinator van de Hoogstambrigade Zwartewaterland. Samen met een groep vrijwilligers onderhoudt hij bijna 200 fruitbomen in de gemeente, geeft educatie aan jongeren en vrijwilligers en maakt zich sterk voor de aanplant van nieuwe fruitbomen. Dat ziet er niet alleen leuk en gezellig uit, maar dient ook een belangrijk doel. ‘De bloesem en de vruchten trekken bijen aan die hard nodig zijn voor de bestuiving, zodat we voldoende bloemen, planten en bomen houden. En dat is weer nodig voor onze voedselvoorziening. Daarnaast is het mooie van fruitbomen in openbaar gebied dat het fruit voor iedereen beschikbaar is. Dus ook voor mensen met een kleine portemonnee. En het is natuurlijk goed voor kinderen dat ze zien dat een appel groeit aan een boom, en niet in een bakje met een plasticje erover.’

Lezing, infomarkt en excursie

Tijdens de inspiratiesessie op 26 april in de Ontmoetingskerk in Hasselt worden mogelijkheden, tips en tops gedeeld over eetbaar groen in ’t plantsoen. Tersmette vertelt over het werk van de Hoogstambrigade en onder leiding van Tersmette en Erik de Kruif van Landschap Overijssel is er een wandeling naar boomgaard Dissel-Sikkel met acht fruitbomen. Ook is er een panelgesprek onder leiding van initiatievencoach Arjan Broer en een infomarkt met verschillende organisaties.

Aanmelden
Interesse? Meld je dan aan via https://www.natuurvoorelkaar.nl/project/37/Programma-Noordwest-Overijssel. Dit kan tot 23 april.