’s-Heerenbroek blijft in spoor van CSV ’28 na klinkende zege op Zalk: 7-1 

s-Heerenbroek heeft zichzelf afgelopen zaterdag een goede dienst bewezen in de titelstrijd met CSV ‘28. Waar CSV ’28 de lastige uitwedstrijd bij Ulu Spor wist te winnen, ging ’s-Heerenbroek aan de haal met de winst in de één na laatste IJsselderby van dit seizoen. In de eerste helft wisten de groenhemden het qua stand nog spannend te houden met een minimale marge van één doelpunt, maar na rust gingen alle remmen los en liep de formatie van Freddie v/d Burg uit naar een 7-1 overwinning.

En die overwinning was ook meer dan welkom na de uiterst gevoelige nederlaag van een week eerder tegen Alcides uit Meppel. Hierin liet ’s-Heerenbroek het voor de zoveelste keer dit seizoen na een misstap van CSV ’28 te bestraffen en daarmee de koppositie over te nemen, wat er toch wel behoorlijk inhakte in het pittoreske dorpje onder de rook van Zwolle. Om er dan toch maar een positieve draai aan te geven kunnen we het ook andersom uitleggen; CSV ’28 liet het eveneens, voor de zoveelste keer, na om op ’s-Heerenbroek uit te lopen dit seizoen en daarmee een voorschot te nemen op de titel in de vierde klasse E. Een ieder mag pakken wat hem of haar het beste past, maar feit hiermee is wel dat beide ploegen de spanning tot het hoogtepunt op laten lopen richting de ontmoeting van aanstaande zaterdag, wanneer ’s-Heerenbroek op bezoek mag bij koploper CSV ’28.

Maar voor het zover is; eerst Zalk. Want ’s-Heerenbroek stond op voorhand een lastige opgave te wachten, het moest de punten in eigen huis houden in een derby tegen een ploeg die zelf ook ‘moest’ winnen om uit het extreme degradatiemoeras te geraken, en naar alle waarschijnlijkheid ook nog veel revanchegevoelens koesterde voor de 10-3 nederlaag van vorig seizoen. Echter, wie een getergd Zalk vanaf de aftrap verwachtte, kwam bedrogen uit. In de beginfase van de wedstrijd speelde ’s-Heerenbroek namelijk binnen tien minuten vier grote kansen bij elkaar, waarvan er ‘slechts’ één werd benut door Jonno Pruim. Aan de andere drie mogelijkheden maken we maar even geen woorden vuil.

Toch kwam Zalk vrij plots op gelijke hoogte. Een voorzet, ik denk tenminste dat het een voorzet was, waaide over doelman Plette heen waardoor er, ondanks dat de kansenverhouding behoorlijk scheef was, toch weer een gelijke stand op het bord stond. Doelpuntenmaker was Michel Hamer. ’s-Heerenbroek leek hier even door van de leg te raken, en uiteraard bracht dit Zalk weer het nodige geloof.

Toch zorgde de tweede treffer van Jonno Pruim, na knap voorbereidend werk van Rob Henniphof, ervoor dat ’s-Heerenbroek met 2-1 aan de thee ging. Zalk werd daarna nog wel tweemaal dreigend, maar zag allereerst Sander Held gevloerd worden bij een veelbelovende aanval door verdediger Gert Kwakkel (die daar overigens een zeer terechte gele kaart voor kreeg) en daarna aanvoerder Jeroen v/d Bosch een afgeslagen corner huizenhoog over schieten, waarbij ik zeer sterk het vermoeden had dat één van de vele polletjes op het ’s-Heerenbroeker biljartlaken de groenhemden gunstig gezind was.

In het tweede bedrijf wist ’s-Heerenbroek dat een snelle 3-1 voorsprong de genadeklap voor Zalk kon betekenen. Dat de ploeg dit goed begrepen had zou snel blijken, want binnen 6 minuten maakte ’s-Heerenbroek de bevrijdende 3-1 dankzij Rob Henniphof, die goed voorwerk van Jonno Pruim ditmaal dankbaar benutte. Zo wisten de aanvallers van ’s-Heerenbroek elkaar makkelijk te vinden deze middag, en dat zou (gelukkig) niet voor het laatst zijn. Zalk stortte zichtbaar in, verloor het geloof in een goed resultaat en leek zich eigenlijk direct neer te leggen bij een nederlaag.

Om de gretigheid aan te blijven wakkeren bij ’s-Heerenbroek, koos trainer v/d Burg ervoor om Bjorn Wezenberg, Max Postma en Wim Kwakkel in te brengen. Dit ten faveure van Jesper Wennemers, Sem Pruim en Rob Henniphof. Deze nieuwe brandstof bleek precies hetgeen te zijn waar de ’s-Heerenbroeker motor nog harder van ging lopen. De ploeg wist met deze verse krachten uiteindelijk richting een 7-1 overwinning te racen. Bjorn Wezenberg gaf zijn invalbeurt met 2 doelpunten, waaronder een penalty, extra glans en Jonno Pruim wist zijn dagtotaal naar vier doelpunten te brengen. Daarnaast vielen ook Max Postma, Wim Kwakkel en even later William Meuleman en Seth Postma prima in. Verdedigend kwam ’s-Heerenbroek geenszins meer in de vernauwing, waardoor ook de defensie terug kan kijken op een mooie middag. Met alleen in de eerste helft een aantal spannende momenten en één ongelukkig tegendoelpunt.

Resumerend kreeg ’s-Heerenbroek dus een verrassend makkelijke middag, daar Zalk het geloof in een goed resultaat snel verloor. Dit was ook mede de verdienste van ’s-Heerenbroek, dat veel energie in de wedstrijd legde en uiteindelijk simpelweg de grootste honger naar een overwinning toonde en daarmee ook loon naar werken kreeg.

Diezelfde honger, werklust en gunning naar elkaar zal ’s-Heerenbroek ook aanstaande zaterdag meer dan nodig zijn wanneer het op bezoek gaat bij koploper CSV ’28. Zoals gezegd bedraagt het verschil slechts één punt in het nadeel van ’s-Heerenbroek. De vorige wedstrijd eindigde in een 2-3 nederlaag voor de groenhemden, waarin het na een half uur spelen al 3 tegendoelpunten had gekregen. Men is dus gewaarschuwd voor de sterke aanvalsdrang van de ploeg uit Stadshagen, dat dit seizoen ook al 54 doelpunten wist te maken in 19 wedstrijden.

Een overwinning kan voor beide ploegen een genadeklap richting de tegenpartij in de titelstrijd betekenen, waarmee de inzet van aanstaande zaterdag dus ook klink en klaar is. Met opgeheven hoofd mogen beide ploegen uitkijken naar de ontmoeting van zaterdag, waar een oprecht topaffiche op het programma zal staan. Om 15.00 zal er in Stadshagen afgetrapt worden voor een hopelijk waar voetbalfeest, waarin beide ploegen onderling uit mogen gaan maken wie het meest aanspraak maakt op de titel. MSC en Reaal Dronten zullen ook met overmatige interesse meekijken, daar zij ook nog steeds aanspraak kunnen maken op de titel bij eventuele misstappen van ’s-Heerenbroek en CSV ’28. Kortom; geen reden om thuis te blijven aanstaande zaterdag.

Verslag: Sander Wennemers