Mark Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur op Bevrijdingsfestival Overijssel

Minister-president Mark Rutte heeft vrijdagmiddag op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle het Bevrijdingsvuur ontstoken. Overijssel is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. 

Rond 12.45 uur kwam de minister-president op een door studenten van Hogeschool Windesheim ontworpen fiets aan bij het hoofdpodium in Park de Wezenlanden. Hij werd daar ontvangen door de Zwolse burgemeester Peter Snijders. Samen met zangeres Froukje, Ambassadeur van de Vrijheid, ontstak hij het Bevrijdingsvuur. Het was het startsein van het Bevrijdingsfestival Overijssel, het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland.

Aansluitend verbonden commissaris van de Koning Andries Heidema en minister-president Hendrik Wüst van het Duitse Noordrijn-Westfalen de beide regio’s symbolisch met elkaar. In het Wereldpaviljoen op het festivalterrein ging Wüst aan de vredestafel in gesprek met Mark Rutte. “Duitsland ligt soms gevoelig rond vrijheid vieren en de Tweede Wereldoorlog, maar we werken veel samen,” zegt Ingrid Heijman, woordvoerder van Heidema.

Daarna overhandigde Heidema het vredesvuur aan Wüst. Hardlopers brengen het vuur in tien dagen tijd van Zwolle, via Twente, naar Münster. De provincie slaat hiermee een brug tussen onze Bevrijdingsdag en de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. “Het is mooi om deze twee historische momenten aan elkaar te koppelen. Het vieren van de vrijheid gaat dus ook door na 5 mei,” aldus Heijman.