Bevrijdingsdag begint dit jaar in Overijssel, Mark Rutte en Herman van Rompuy aangekomen in Zwolle

Bevrijdingsdag begint dit jaar in Overijssel. Vanmorgen kwamen minister-president Mark Rutte en Herman van Rompuy al vroeg aan in Zwolle. De provincie Overijssel is dit jaar gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. 

De hoogwaardigheidsbekleders werden in het provinciehuis ontvangen door commissaris van de Koning Andries Heidema. Na het welkomstwoord ging het gezelschap te voet naar de nabijgelegen Dominicanenkerk voor een bezinningsmoment op vrijheid, tussen de Nationale Herdenking en de Viering van de Bevrijding. Aansluitend gaf Herman van Rompuy, de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België, de 5 mei-lezing in het provinciehuis.

Na afloop ontstak Mark Rutte samen met zangeres Froukje het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Froukje is dit jaar, samen met de zangeressen Meau en Tabhita, Ambassadeur van de Vrijheid. Het Bevrijdingsfestival vindt plaats in het Zwolse Park de Wezenlanden.