DOS kan zich opmaken voor de nacompetitie

Foto: Marc Maurer

De wedstrijd begon hoopvol. Al in de 2e minuut dook DOS op voor doelman Damian van Drenth. Het schot van Nick Hendriks ging ruim over. Amper twee minuten later mocht de andere doelman zich laten zien. Kevin Dijkstra maakte een voorzet vanaf links onschadelijk. In de 10e minuut veroverde Rick Diender op eigen helft de bal. In een snelle combinatie stormde hij door via de rechterflank richting achterlijn. Zijn voorzet werd tot corner verwerkt. Vanuit de hoekschop kwam de bal uiteindelijk bij Job ter Burg. Hij raakte met links de bal slechts half waardoor het niet tot een kans kwam.

In de één na laatste speelronde van de competitie waren er in de stadsderby voor beide teams nog grote belangen om voor te strijden. DOS moet een resultaat neerzetten om te zorgen dat het niet in de tombola van de ‘P/D’ terecht komt. En de gasten van Middenwetering mogen bij winst nog hopen op de 3e periode en dus kans op promotie naar de 4e divisie. De ruim 2.000 toeschouwers hoopten dan ook op een spannende en vooral echte derby met veel inzet en strijd. Helaas kwam daar bijzonder weinig van terecht en bleek er meer te genieten op het sfeervolle en gezellig ingerichte terrein achter de hoofdtribune.

In de daarop volgende minuut werd Go-Ahead gevaarlijk na balverlies van DOS. De uithaal werd door Kevin gepareerd, maar wel met een corner als gevolg. De bal werd net buiten de vijfmeter voor geslingerd. Kevin besloot uit zijn doelmond te komen, maar omdat er zoveel spelers tussen hem en de bal in stonden raakte hij de bal maar half. Rutger Koopman was er als eerste bij om het leer binnen te tikken. De beste fase voor de geelzwarten brak aan rond de 20e minuut. Eerst was er een counter over links waarbij Allan op links werd weggestuurd. Hij had een strakke en lage voorzet in huis op de volledig vrijstaande Nick. De te gehaast genomen bal ging ruimschoots over. DOS kwam meteen weer in balbezit en dit keer ging alles in de opbouw en aanval perfect. Via meerdere schijven kwam het werktuig bij Ayoub Lakhloufi terecht. Na een korte dribbel schoot hij de bal snoeihard in de verre kruising binnen. Een prachtige goal.

De 1-1 bleek helaas geen opmaat voor een mooie strijd. In plaats dat de wedstrijd ontbrandde viel er een impasse. Twintig minuten maar liefst duurde het voordat er weer sprake was van enige opwinding. In de 40e minuut was het Matthijs de Blok die met een splijtende pass Allan aan het werk zette. Op de rand van het strafschopgebied werd hij lichtjes vastgehouden, genoeg voor scheidsrechter Ordelmans om een vrije bal toe te kennen. Allan wist de bal keurig om de muur heen te krullen, maar goalie Van Drenth was op zijn hoede.

Na rust kabbelde de wedstrijd zich voort totdat er zich in de 51e minuut plots een grote kans aandiende voor Allan. Hij kon vrij doorlopen richting het doel van Van Drenth. Met enkele tegenstanders achter zich aan en Ayoub op links en Matthijs op rechts waren er opties te over om de kans te verzilveren. Van Drenth was inmiddels uit zijn goal gekomen en Allan moest een keuze gaan maken. Hij koos ervoor om voor eigen succes te gaan, terwijl Matthijs nog steeds volledig vrijstaand naast hem de bal voor het intikken had. De aanval strandde en zo bleef de stand 1-1.

De roodgelen wisten in de 59e minuut nog een kans te creëren, maar de kopbal van Maxwell van Dijk ging over het doel. Verder was het nog steeds een strijdloze derby die in een veel te laag tempo werd uitgevoerd. Met nog minder dan twintig minuten te spelen leek de derby als een nachtkaars uit te gaan en te eindigen in een gelijkspel. Dat liep toch even anders. DOS ging wat meer achteruit lopen en leek het ook niet meer te kunnen belopen. In de 72e minuut kwam Go-Ahead alsnog op voorsprong door een kopbal van Jarni Koorman vanuit een voorzet van Van Dijk. Dezelfde Van Dijk schiet twee minuten later van dik twintig meter de bal prachtig over Kevin de 1-3 binnen. De wedstrijd is dan gespeeld en in de slotfase loopt het elftal van trainer Erwin Brem door doelpunten van topscorer Wilbert Wessels en Dennis van der Wal nog uit naar 1-5.

DOS heeft het nu niet meer in eigen hand. Ook al wordt er volgende week in de uitwedstrijd tegen Hulzense Boys gewonnen dan nog moeten Noordscheschut en Achilles ’12 thuis verliezen van respectievelijk SVI en vv Heerenveen. Het lijkt er dus op dat de poelänten zich kunnen opmaken voor de nacompetitie. Winst volgende week kan er dan hopelijk in ieder geval voor zorgen dat het met goede moed en zelfvertrouwen aan de reeks kan gaan beginnen.

Opstelling DOS Kampen: Kevin Dijkstra, Job ter Burg, Robin Mulder, Rick Diender, Toine Mulder (85e Giano Salehali), Nick Hendriks, Ayoub Lakhloufi (85e Mark Sollie), Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (72e Ricardo Oostra), Jochem van Putten (46e Marc ter Steeg), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries

Foto: Irma Wessels