IJsselderby onbeslist, titelstrijd beslist

De IJsselderby tussen ‘s-Heerenbroek en Wilsum is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. In de eerste helft kreeg Wilsum de betere kansen, ondanks een vroege achterstand na een fout van doelman Malanda. Melvin Hofstede repareerde al snel de schade met een rake kopbal. In het vervolg van de eerste helft kreeg Wilsum kansen om op voorsprong te komen, maar werd er niet gescoord. In de tweede helft was de thuisploeg de betere ploeg, maar ook in het tweede bedrijf werd er niet meer gescoord. Zo eindigde het duel in 1-1. Door dit gelijke spel is ‘s-Heerenbroek kampioen. Wilsum eindigt op een 6e plek en speelt volgend seizoen opnieuw in de 4e klasse.

Nadat spelers en staf hadden genoten van een gezamenlijke lunch stapte men op de fiets en vertrok Wilsum richting ‘s-Heerenbroek. Zelden was een IJsselderby zo belangrijk als die van vandaag. Wilsum was officieel nog niet veilig en wilde graag een goed resultaat halen in ‘s-Heerenbroek. Daarnaast zou een overwinning op de groene draken betekenen dat men ‘s-Heerenbroek de titel zou ontnemen. Voor de buren uit ‘s-Heerenbroek was deze IJsselderby niet alleen de wedstrijd van het jaar, maar misschien wel de belangrijkste derby uit de clubhistorie. Met een overwinning of een gelijkspel zou ‘s-Heerenbroek zich, voor het eerst in de clubhistorie, kronen tot kampioen. Spanning volop, veel belangstelling, vuurwerk voor de wedstrijd, kortom alles was aanwezig voor een prachtige IJsselderby.

Wilsum startte als volgt: Teko Malanda, Patrick Plette, Noël Hofstede, Marijn Mijnheer, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Rienk vd Wetering (c) – Gert Jan Sollie, Melvin Hofstede, Daniël Niemeijer. Op de bank namen Jesse Riezebos, Dennis Zwanepol, Joram Riezebos, Tomas van der Weerd en Bart Schoonhoven plaats.

Wilsum speelde de eerste helft met de wind in de rug. De oranjehemden zetten ‘s-Heerenbroek direct vast op eigen helft, waardoor de thuisploeg de bal veelal lang speelde. De meeste lange ballen waren een prooi voor het sterke centrale duo van Wilsum, Marijn en Noël. Toch kreeg Wilsum al vroeg een klap te verwerken. Teko Malanda nam te lang de tijd om de bal uit te schieten, de spits van ‘s-Heerenbroek rook zijn kans, zette druk en zag hoe Malanda de bal tegen hem aan schoot. Vervolgens kon de spits de bal simpel in het doel tikken: 1-0. Een droomstart voor ‘s-Heerenbroek en een fikse tegenvaller voor Wilsum.

De oranjehemden wisten de schade al snel te herstellen. Een prima voorzet van Rienk vd Wetering werd door Melvin Hofstede succesvol met het hoofd verlengd: 1-1. Na de vlotte gelijkmaker drukte Wilsum door en werd men een aantal keer zeer gevaarlijk. Zo wist de doelman van ‘s-Heerenbroek een schot van Rienk knap uit de bovenhoek te tikken. Even later kreeg Gert Jan Sollie het op de heupen en soleerde hij door de defensie van ‘s-Heerenbroek. De laatste verdediger van de thuisploeg stopte Sollie af met een overtreding. Een vrije trap volgde en een gele kaart, waarbij spelers van Wilsum aan een andere kleur dachten. De vrije trap van Marijn Mijnheer belandde in de muur. Aan de andere kant moest Wilsum attent blijven op de snelle uitvallen van ‘s-Heerenbroek, waarbij vooral de snelle buitenspelers veelvuldig gezocht worden. Wilsum stond echter goed opgesteld achterin en gaf weinig weg. Vlak voor rust kreeg Wilsum nog een dot van een kans om met een voorsprong de rust in te gaan. Wederom zorgde een voorzet van Rienk vd Wetering voor veel gevaar. Daniël Niemeijer stond bij de tweede paal helemaal vrij om de bal in het doel te koppen, maar nadat de bal nog iets werd getoucheerd kreeg hij de bal bovenop zijn hoofd en kon hij de bal niet meer richting doel sturen. Zo zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 1-1 stand op het scorebord.

In de tweede helft speelde Wilsum tegen de wind in. Daarom besloten de oranjehemden wat verder in te zakken en liet men ‘s-Heerenbroek meer komen. Ook werd er gewisseld: de sterk spelende Melvin Hofstede werd vervangen door Bart Schoonhoven.

Zoals verwacht ging ‘s-Heerenbroek op jacht naar de voorsprong. Ook aan een punt had de thuisploeg genoeg om kampioen te worden, maar men wilde geen risico nemen om alsnog tegen een zeperd aan te lopen door te verliezen. Ook nu werden de buitenspelers veelvuldig gezocht, maar werd dit zelden gevaarlijk. Veel voorzetten konden worden weggewerkt door de achterhoede van Wilsum of waren een prooi voor doelman Malanda. Aan de andere kant wist Wilsum ook weinig kansen bij elkaar te spelen.

Vlak na rust werd men zeer gevaarlijk, maar werd een schot van Niemeijer net op tijd geblokt. Verder loerde Wilsum op spaarzame uitvallen, maar verder dan een aantal gevaarlijke corners en vrije trappen wist Wilsum niet te komen. Na ruim een uur spelen kreeg de thuisploeg wel een aardige mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een schot van buiten het strafschopgebied werd gepareerd door Malanda, maar hij moest wel een rebound weggeven. In de rebound wist Teko Malanda wederom redding te brengen en zo bleef het 1-1. Inmiddels was Dennis Zwanepol in de ploeg gekomen voor Jelmer Sollie. Met nog een kwartier te spelen wilde Wilsum meer risico gaan nemen in de jacht op de voorsprong. Tomas van der Weerd en Joram Riezebos kwamen nog in de ploeg voor de moegestreden Rienk vd Wetering en Daniël Niemeijer. Toch lukte het Wilsum maar niet om echt druk te krijgen op de achterhoede van ‘s-Heerenbroek. In een uiterste poging wel dreigend te worden werd de kopsterke Hofstede nog mee naar voren gestuurd. Even later wist Hofstede een bal te verlengen richting Tomas van der Weerd en leek Wilsum gevaarlijk te worden, maar werd Van der Weerd net op tijd afgestopt. Uit de hoekschop die volgde ontstond geen gevaar.

Na 93 minuten spelen klonk het eindsignaal en barstte een oorverdovend gejuich los aan de kant van ‘s-Heerenbroek. De groene draken zijn kampioen! Een terecht kampioenschap, want de buren uit ‘s-Heerenbroek spelen de laatste jaren al constant mee voor de titel, hebben dit seizoen de meeste doelpunten gemaakt en de minste treffers geïncasseerd en beschikken over een heel brede selectie. Vanuit Wilsum nogmaals de hartelijke felicitaties!

Ook Wilsum kan tevreden zijn over dit seizoen. De ploeg van Christiaan Akse heeft van alle ploegen uit de 4e klasse E het minst vaak verloren, namelijk slechts 3 keer. Wilsum mag zich de koning van de gelijke spelen noemen, want de helft van alle wedstrijden eindigde in een remise. Dit toont wel aan hoe lastig Wilsum te verslaan is, want ook kampioen ‘s-Heerenbroek wist dit seizoen niet te winnen van Wilsum. Na afloop vierde heel ‘s-Heerenbroek feest en werd er nagepraat over de wedstrijd. Wat ook zeker het vermelden waard is, is dat CSV ’28 nog even langskwam om ‘s-Heerenbroek te feliciteren met het behaalde kampioenschap. Een mooi en sportief gebaar!