Metershoge vlammen, zwaargewonden en lastige omstanders in Zwolle

De vlammen sloegen zaterdag vele meters hoog de lucht in en de slachtoffers van een ernstig verkeersongeval lagen te kermen op het wegdek bij wijkcentrum Holtenbroek in Zwolle. Het incident werd vakkundig bestreden door de jeugdbrandweerkorpsen van Kampen en Zwolle, de Politiekids Zwolle-Noord en het Jeugd Rode Kruis.

Het was het scenario van een unieke oefening. Nooit eerder vond er in Nederland een gezamenlijke oefening plaats van de drie jeugdige hulpverleningsdisciplines. Dat zegt Arjan Mengerink, directeur van veiligheidsregio IJsselland en de regionale commandant van de brandweer.

Unieke samenwerking

“Deze oefening gaat echt om het leren samenwerken,” zegt wijkagent Berthold Snippe. Het is niet de eerste keer dat hij een oefening organiseerde voor de Politiekids in zijn wijk. Eerder werd er al een keer geoefend met de dienstdoende beroepsploeg van de Zwolse brandweer. Daar ging een streep doorheen toen Snippe in contact kwam met Arjan Mengerink.

Mengerink vertelde over het bestaan van de jeugdbrandweer en van het een kwam het ander. “We vonden het een mooi moment om de oefening samen te voegen,” vertelt Snippe. Om de oefening helemaal compleet te maken, is contact gezocht met het Rode Kruis. Daar bleek Anja Dales, projectleider educatie van het Rode Kruis in Overijssel en Gelderland, ook direct te porren voor deze unieke samenwerking.

Menslievendheid en neutraliteit

“Wij willen jongeren en kinderen heel graag betrekken bij de activiteiten van het Rode Kruis en dat doen we met het Jeugd Rode Kruis,” legt Dales uit. “We vinden het heel belangrijk om ze een houding bij te brengen van behulpzaamheid, zelfredzaamheid en respect, zodat er iets gedaan wordt aan de polarisatie in de samenleving.”

De oefening samen met andere kinderen past volgens haar prima bij de grondbeginselen van het Rode Kruis. “Het heeft heel erg te maken met menslievendheid en neutraliteit,” vertelt Dales. “Dus als er iemand in nood is: je helpt ongeacht of je iemand aardig vindt.”

Auto in brand

En dat deden de kinderen dan ook. Toen ze een rondje door Holtenbroek gingen rijden in een brandweerwagen, een Rode Kruis bus en politiewagens, kregen ze plotseling een melding binnen van een ernstig verkeersongeval op de parkeerplaats bij het wijkcentrum. Een auto stond in brand en daarin zaten twee mensen met een baby. Tot overmaat van ramp was er ook nog een voetganger aangereden en een fietsster achterop de brandende auto geknald.

Het bleek voor de jeugdige hulpverleners geen enkel probleem. De zwaailichten en sirenes gingen aan en de jeugdbrandweerlieden blusten snel de brand. De kinderen van het Jeugd Rode Kruis ontfermden zich over de slachtoffers. De politiekids hielden het publiek op afstand met rood-witte linten. De mini-agenten stuurden een lastige omstander weg en uiteraard moest de bestuurder van de auto die het ongeval veroorzaakte een alcoholtest doen.

Interesse in hulpverlening

“Voor de kinderen was deze oefening helemaal fantastisch. Het zag er heel realistisch uit en voor hen was het spannend,” zegt Dales na afloop. “Je leert het meeste van elkaar door samen iets te doen.” Dales hoopt dan ook dat de kinderen later EHBO’er willen worden bij het echte Rode Kruis of lid worden van een noodhulpteam dat in actie komt bij calamiteiten.

Mengerink deelt haar mening: “Al deze kinderen bij elkaar is hartstikke goed voor de hulpverleningsdiensten omdat ze allemaal interesse hebben in hulpverlening.” Ook hij hoopt dat de kinderen later doorstromen naar de brandweer. “Van de brandweer uit zijn we heel erg blij met de jeugdbrandweer,” vertelt Mengerink. “Heel veel van onze brandweermensen komen al vanuit de jeugdbrandweer en wellicht is dat met de politiekids in de toekomst ook zo.”

De oefening is zeker voor herhaling vatbaar concluderen Snippe, Mengerink en Dales. “We willen dit vaker doen, je leert elke dag weer en die kids leren helemaal,” zegt Snippe. “Het was een prachtige dag!”