Groene Loper Overijssel winnaar Gouden Zwaluw 2023

Op een zonnige dag zijn alle Groene Lopers in Overijssel in het zonnetje gezet. Voor het realiseren van doorlopende verbindingen tussen stad en platteland, voor mens, dier en plant hebben de Lopers de Gouden Zwaluw gewonnen van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Super trots en vol enthousiasme is de prijs ontvangen.

Groot bereik als Groene Lopers Overijssel
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) reikt deze waarderingsprijs ieder jaar uit aan personen of organisaties die iets bijzonders hebben betekend voor natuur in het stedelijk gebied. En dat doen Groene Lopers in Overijssel zeker weten. Zo is er in 2022 190.000 m2 aangeplant of ingezaaid, zijn er meer dan 6.500 bomen aangeplant en meer dan 600.000 bloembollen gepoot. Dat zijn een paar van de imposante aantallen. ‘Het is fantastisch wat er bereikt wordt ieder jaar door de Groene Lopers in Overijssel. En hoeveel mensen er betrokken zijn bij samen vergroenen in de eigen straat of buurt. Dat is gelijk ook de kracht van de Groene Lopers: Samen,’ vertelt Lilian Dieben, voorzitter van het Provinciale Kernteam.

Meer winnaars van de Gouden Zwaluw 2023
Vol trots hebben alle trekkers van de Groene Lopers in Overijssel en het Provinciale Kernteam de oorkonde in ontvangst genomen. Ook ontvingen zij het bronsgouden beeldje van de gierzwaluw en het boek ‘Natuur in de straat’. Dit boek staat boordevol tips voor vergroening van de directe woonomgeving. ‘Meer tips zijn uiteraard altijd welkom,’ aldus Dieben.
Andere winnaars zijn ‘Het geheim van de groene straat’, een boek van Rian Visser en BeeGrateful, een initiatief van Florence van Haastrecht en Zoe van Helvoirt.

 
Zelf ook aan de slag? Dat kan!
Er zijn Groene Lopers in de gemeenten Almelo, Deventer, Enschede, Hof van Twente, Kampen, Losser-Oldenzaal, Vechtdal en Zwolle. Dit najaar zijn alle Groene Lopers aan de slag met de actie ‘Van Boven en Onder GOED’ waarin klimplanten en het bodemleven centraal staat. Bewoners kunnen gratis, of tegen een kleine vergoeding, klimplanten en bodemverbeteraar aanvragen.

‘Van Boven en Onder Goed’
‘Dit jaar gaan we de hoogte in. We zien dat heel veel muren en schuttingen kaal zijn en niet worden benut voor vergroening. Zonde, want een groene gevel ziet er echt heel anders uit.’, aldus Lilian Dieben. ‘Naast bovengrondse vergroening vragen we met deze actie ook aandacht voor een gezonde bodem. Zo zorg je niet alleen voor meer levende natuur boven de grond, maar ook daaronder. Daarom krijgen bewoners mooie klimmers en andere planten mee, én bodemverbeteraar. Zo wordt het echt ‘Van Boven en Onder GOED’. De acties worden door veel lopers op de eigen Facebookpagina gedeeld.

Ook in de andere gemeenten wordt er van alles gedaan om meer groen & biodiversiteit in het openbare straatbeeld te krijgen. Bijvoorbeeld door mee te doen met NK Tegelwippen. Vraag gerust naar de mogelijkheden in jouw gemeente.