Kampen verwacht geen wateroverlast tijdens wereldrecordpoging

De afgelopen weken zijn verschillende evenementen in binnen- en buitenland afgelast vanwege extreme weersomstandigheden. De verwachtingen voor vrijdag 25 augustus, als in Kampen de wereldrecordpoging Knopen Leggen wordt gehouden, zijn tot nu toe echter positief. De organisatie maakt zich drukker over het aantal deelnemers.

Weersverwachting

Volgens meerdere meteorologische instituten wordt het vrijdag 25 augustus maximaal 28 graden, met lichte bewolking maar zonder regen. Dat is goed nieuws voor Hanzefest XL, de organisatie achter de poging om het wereldrecord ‘Knopen Leggen’ te breken. In de afgelopen weken moesten andere evenementen zoals Bospop en Awakenings juist worden afgelast vanwege slechte weersomstandigheden. Ook de oefendag op 1 april was namelijk al in het water gevallen.

Deelnemers

De initiatiefnemers zijn wel zenuwachtig of er genoeg mensen mee gaan doen aan de recordpoging. Sommige mensen denken dat je alleen mee kunt doen als je al ervaring met knopen leggen hebt. “Dat is nadrukkelijk niet het geval”, zo bezweert Roeland Tameling van de stichting Kampen Partners. “Het is echt voor iedereen, ik zou bijna zeggen: hoe minder ervaring, hoe beter!”. Tameling hoopt dat minstens 350 mensen meedoen en roept alle bezoekers en bewoners van Kampen op, om vrijdagmiddag 25 augustus om 14.00 uur naar het Van Heutszplein te komen.

Wereldrecord

De poging is geslaagd, als meer dan 300 mensen tegelijk in ongeveer een half uur tijd leren om minstens drie verschillende knopen te leggen. Notaris Harry Goedegebure moet toezien of dat aantal deelnemers daadwerkelijk gehaald wordt en controleert streng, of aan alle voorwaarden van het Guinness Book of Records voldaan wordt: “Natuurlijk vind ik het als Kampenaar fantastisch als dat record gebroken wordt, maar ik heb ook een reputatie hoog te houden als het gaat om rechtsgeldige documenten. Dus van sjoemelen kan de 25e echt geen sprake zijn!”.

Iinitiatiefnemers Knopen Leggen (Gerrit van der Veer, Hester Timmerman, Atie Edink en Roeland Tameling) Foto: Fotografie Ronald