Zwolse wielrensters trekken in Zalk de sprint aan om leven van jonge uil te redden

Marijke, Jorijn en Anneleen, drie Zwolse wielrensters, hebben woensdag hun training onderbroken in Zalk. Op het wegdek lag een zwaargewonde uil en de dames konden het niet over hun hart verkrijgen om door te fietsen.

Het damesgroepje van de Zwolse wielervereniging GazGas was gisterenavond aan het trainen in de omgeving van Zalk om zich voor te bereiden op het Nederlands Clubkampioenschap tijdrijden. Op de Voskuilerdijk zagen ze de gewonde uil op de weg liggen. De sprintsters stapten af en belden clubgenoot Arnoud Huberts, een vogelliefhebber. Arnoud bedacht zich geen moment en stapte met zijn zoontje Oscar in de auto. De dames belden ondertussen de dierenambulance, maar deze kon door onderbezetting niet komen.

Het jonge uiltje fladderde ondertussen naar een greppel. Het lukte Arnoud en Oscar om het diertje te vangen door er een theedoek overheen te gooien. Vader en zoon slaagden erin om de ransuil in een doos te zetten en dat was niet geheel zonder gevaar. “Het is en blijft een roofvogel met sterke klauwen en een scherpe snavel,” zegt Arnoud. 

De drie wielrensters trokken de sprint aan om voor het donker thuis te zijn. Arnoud en Oscar zetten koers naar de dierenkliniek in Kampen. Het beestje is daar onderzocht en kreeg pijnstilling voor de nacht. Vandaag kreeg Arnoud een telefoontje van de kliniek dat het ransuiltje bezweken is aan de verwondingen.