PEC Zwolle pakt eerste driepunter in eredivisieseizoen

De eerste overwinning van het seizoen is binnen voor PEC Zwolle. In een volgepakt MAC3PARK stadion is PEC met 1-0 te sterk voor FC Utrecht. Het overwicht wordt niet alleen vertaald in veel kansen. Een benutte strafschop van Ferdy Druijf is voldoende voor drie hele lekkere punten.

In een uitverkocht huis begon PEC Zwolle met een ietwat gewijzigde opstelling aan het duel tegen Utrecht. Lennart Czyborra had een basisplaats ten koste van Bart van Hintum en er werd in een 4-3-3 formatie gespeeld. PEC had in de eerste helft lange tijd een overwicht, maar drukte dat niet uit in de score.

De mannen van Johnny Jansen stichtten wel gevaar, maar dat waren voornamelijk pogingen net binnen of buiten het strafschopgebied. Younes Namli en Zico Buurmeester hadden de beste pogingen, maar genoeg om doelman Vasilios Barkas te verontrusten was het niet.

Aan de andere kant was FC Utrecht in het begin gevaarlijk met een poging van Can Bozdoğan. Diens schot ging naast. Verder was er alleen nog een schotje van Mats Seuntjens, die in de stromende regen door Jasper Schendelaar met wat moeite kon worden gekeerd. Wel was er nog een opmerkelijk moment toen een tackle van Marouan Azarkan met twee benen vooruit door arbiter Gerrets slechts werd bestraft met een gele kaart.

In de tweede helft ging PEC op jacht naar de terechte voorsprong. Het bleek echter lastig om door de Utrechtse defensie heen te komen. Met verse krachten Ody Velanas en Nico Serrano probeerde Jansen een doorbraak te forceren. Zakaria Labyad was na iets meer dan een uur spelen het dichtst bij een doelpunt voor Utrecht. Uit een vrij trap schoot hij de bal over het doel van Schendelaar.

PEC mocht halverwege de tweede helft hopen op een strafschop, toen Buurmeester werd vastgehouden in het Utrechtse strafschopgebied. Arbiter Gerrets werd naar het scherm gestuurd door de VAR. Daar zag de leidsman dat Buurmeester inderdaad aan zijn arm onderuit werd getrokken, met een strafschop tot gevolg. Ferdy Druijf stond al die tijd al te wachten met de bal in zijn handen. Hij schoot de bal, net als vorige week tegen FC Twente onhoudbaar in het doel: 1-0.

In de slotfase mocht ook Anselmo García Mac Nulty debuteren voor de moegestreden Czyborra. Utrecht ging op jacht naar de gelijkmaker, terwijl PEC hoopte op een tweede doelpunt. Omdat beide lang uitbleven, was het tot het laatste moment spannend, maar sleepte PEC Zwolle na 96 minuten voetballen de drie punten binnen.

Volgende week gaat PEC Zwolle op bezoek bij de club waar vorig seizoen de promotie naar de Eredivisie werd veiliggesteld: Almere City FC. Het duel in het Yanmar Stadion is aankomende zaterdag en begint om 16.30 uur.

Door: PEC Zwolle. Foto’s: Hans Smit