In beeld: Vuur & Vlam danst tijdens pride Zwolle

De dansers van productiehuis Vuur & Vlam hielden Zwolle zondagmiddag letterlijk en figuurlijk de spiegel voor. Op de Melkmarkt speelden ze met hun mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ondanks de regen gingen de dansers uit de kleren en daagden het publiek uit. De toeschouwers vroegen zich af of het ze beviel wat ze zagen gebeuren op de keien van het plein.

De dansers uit Kampen waren uitgenodigd door de organisatie van Zwolle Pride om hun voorstelling ‘Do you like what you see’ te vertonen in de Zwolse binnenstad. Al dansend werd het publiek uitgedaagd, de twee danseressen keken de toeschouwers verleidelijk aan, maakten provocerende bewegingen en de dansers sloten daarbij aan. De mannen gingen verder met de vrouwen en uiteindelijk ging het kwartet uit de kleren voor de spiegel. Ook het publiek werd de spiegel voorgehouden. Het hoogtepunt was dat de twee mannelijke dansers elkaar uitgebreid zoenden en betastten.

De dansers haalden enige jaren geleden hun inspiratie uit de ophef over een reclamecampagne van Suitsuply. Veel posters en bushokjes waarop twee mannen te zien waren die elkaar zoenden, werden vernield. De dansers vroegen zich af wat tolerantie eigenlijk is en waar de grens van tolerantie ligt.

De reacties van het publiek waren wisselend. Van argeloze voorbijgangers die hun hoofd afwendden tot mensen die bleven staan en genoten van de voorstelling. Een enkeling die minutenlang gefascineerd stond te kijken en wegliep toen de beide heren innig begonnen te zoenen, gaf in stilte het antwoord op de vraag waar zijn grens ligt. Net als de overige toeschouwers die een kwartier de regen trotseerden en applaudisseerden na afloop van het optreden.