Kind te water binnen de norm

Deze zomer trok Hart voor Kampen aan de bel over de veiligheid van de brug bij Roggebot. Het ging met name over de horizontale leuningregels. In de huidige situatie is het heel gemakkelijk voor kinderen om op het hek te klimmen. Als de brug open is en er gewacht moet worden op passerende zeilboten kunnen kinderen in een onoplettend moment op de liggers klimmen en over de leuning kieperen.

Hart voor Kampen vindt dan ook dat er beter zou zijn om een hekwerk met stijlen toe te passen, zoals bijvoorbeeld bij de stadsbrug. Reden voor de partij om schriftelijke vragen te stellen. Het college was het eens met de Hart voor Kampen. “Ondanks het feit dat de brugleuning voldoet aan de kaders en richtlijnen is dit een gevaarlijke situatie die vraagt om een oplossing’, aldus het college.

Het college van B&W nam contact met de provincie Flevoland en het projectteam en legde dit probleem voor. De provincie gaf aan dat er al eerder melding hierover binnen waren gekomen en voerde vervolgens een onderzoek uit naar de situatie rondom de brug.

Dat onderzoek is inmiddels uitgevoerd. De provincie ziet geen aanleiding de situatie aan te passen. De provinciewoordvoerder: “De ruimte tussen de spijlen valt ruim binnen de norm. Er zijn twee tussenspijlen geplaatst tussen leuning en het brugdek, waarbij zowel de totale hoogte als de ruimte tussen de spijlen ruim binnen de norm blijft.

Piet Bergstra: “Je gaat het pas zien als je het door hebt, zei Johan Cruyff ooit. Dat is hier ook van toepassing. Het gaat er ons niet om of er iets binnen de norm valt, het gaat om een, in onze ogen, gevaarlijke situatie. Het is niet echt een geruststellende gedachte als een kind ‘binnen de norm’ in het water valt”.

Ingezonden door Hart van Kampen