KHC wint laatste poule wedstrijd in de beker van Batavia uit Lelystad

Foto: John Zoetebier

KHC was door de nederlagen tegen WVF en Hierden al uitgeschakeld voor een verder vervolg in de beker. Batavia was eigenlijk ook al wel uit gebekerd na de matige prestatie in de eerste 2 wedstrijden. Dus was deze wedstrijden niet meer dan een oefenpotje op zaterdagmiddag.

KHC ging in tegenstelling van de eerste 2 wedstrijden prima van start. Het kreeg al snel een licht veldoverwicht, en in de combinatie werd er goed gevoetbald. Dat resulteerde in enkele kansen voor Boaz Smits en Jonathan van Marle. Na een half uurtje spelen kwam KHC terecht op voorsprong. Van Marle bediende Boaz Smits die fraai af ronde 0-1. Lang kon de aanhang van KHC niet genieten van de voorsprong. Slordig balverlies in de KHC defensie bracht de gelijkmaker op de borden in de 33e minuut. Dit was tevens de ruststand.

Na de rust werd het allemaal wat minder. KHC had behoorlijk met de krachten gesmeten, en Batavia zette KHC goed onder druk. Doelman Steven Vonk moest enkele malen zijn kunnen tonen en deed dit uitstekend. Enkele spelers moesten vervolgens met lichte blessures naar de kant. De invallers kregen hierna nog wat kansen Illias el Morabit en Jorik Schuur werden gebracht. Laatst genoemde bracht KHC op voorsprong. In de 81e minuut kwam een opgezette aanval via Durk van der Leest bij Jorik Schuur die fraai scoorde. Even hiervoor was er een opmerkelijk moment. De assistent scheidsrechter van KHC vlagde voor buitenspel, hier was de oefenmeester van Batavia het echter mee oneens. Hij smeet woest een waterfles richting de assistent scheidsrechter wat de uitstekend leidende scheidsrechter Jarno Schoonhoven waarschijnlijk was ontgaan. Jammer dat een trainer zich zo laat gaan. Verder was het een hele sportieve wedstrijd.

Resumerend: KHC is al uit gebekerd. Na 2 nederlagen en een winstpartij ligt het al vroeg uit de beker, en dat is uiteindelijk jammer. Na een goede start op het Berend Elzerman toernooi, was het in de eerste 2 wedstrijden wat minder. Zaterdag werd de draad echter weer goed opgepakt. KHC was met name de 1e helft dominant en de bovenliggende partij.

Volgende week speelt KHC haar 1e competitie wedstrijd van dit seizoen. Het speelt een uitwedstrijd tegen zondag 1e klasser Jubbega. KHC wordt na 20 seizoenen verplicht door de KNVB om weer enkele uitwedstrijden op zondag te spelen. De KNVB heeft met ingang van dit seizoen vanaf de 1e klasse en hoger het weekend voetbal bedacht. Dat houdt in dat zondag en zaterdagverenigingen bij elkaar in 1 klasse zitten. Principiële zaterdagverenigingen hoeven niet op zondag te voetballen, maar clubs die in het verleden ooit op zondag hebben gespeeld dienen verplicht wel aan te treden. KHC speelt inmiddels 20 jaar op zaterdag en voelt zich zwaar benadeeld. De KNVB had er nooit aan moeten beginnen is de stelling van onze club. Wie op zondag of zaterdag wil voetballen is iets wat een club bepaald, en niet een voetbalbond die wil uitstalen dat ze er voor de verenigingen zijn. De wedstrijd in Jubbega begint zondag om 14.00 uur. KHC gaat met de bus vertrek 11.45 uur

Verslag: Tjibbe van Dijk