‘s-Heerenbroek moet meerdere erkennen in VIOS Vaassen: 1-5

s-Heerenbroek heeft afgelopen zaterdag zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. In eigen huis kreeg de ploeg van trainer v/d Burg een harde les in effectiviteit van VIOS Vaassen, dat in de slotfase van de wedstrijd uitliep naar een gemakkelijk ogende 1-5 overwinning. Echt recht aan het wedstrijdbeeld deed de uitslag overigens niet, daar ’s-Heerenbroek de eerste helft eigenlijk de betere ploeg was maar zichzelf vergat te belonen. In het tweede bedrijf kregen de gastheren echter veel minder vat op VIOS Vaassen, die uiteindelijk met een verdiende overwinning aan de haal gingen in een enerverende wedstrijd welke zeker het aanzien waard was voor de (neutrale) toeschouwers.

Na de nipte overwinning op EFC ’58 in Ermelo zat de euforie er goed in binnen het dorp, helemaal omdat de overwinning in het diepst van de wedstrijd gewonnen werd door een rake strafschop van koele kikker Rob. In het laatste seizoen dat het eerste elftal op het derde klasse niveau acteerde, daarvoor moeten we helemaal terug naar het seizoen 2000-2001, werd slechts één schamel punt behaald. Na de overwinning van vorige week werd dit puntentotaal dus al verdriedubbeld en dat direct na één wedstrijd. Kortom; alles wat er nu nog bijkomt is historie en dat wil men weten in ’s-Heerenbroek ook.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd ’s-Heerenbroek uit ruim 140 ploegen ook nog vrijgeloot voor de tweede ronde van de beker, waardoor de ploeg een vrije toegang heeft tot de derde ronde van de beker en u raadt het al; ook dat is nog nooit voorgekomen in de historie van de club. En om er nog maar een extra sausje over heen te gieten; dit is bereikt met het schamele puntenaantal van 4 met een doelsaldo van +4, maar toch bleek dat voldoende en bekerde ’s-Heerenbroek door ten koste van Dieze West en BAS uit Biddinghuizen. Mocht er trouwens iemand van de KNVB onverhoopt meelezen; een uitwedstrijd tegen DOS Kampen om 18.00 uur zou ons zeker wat lijken!

Alles bij elkaar kan afgelopen week dus kort samengevat worden als ‘historisch’ en werd VV ’s-Heerenbroek al gekscherend History FC genoemd, al zou History United ook zeker niet misstaan gezien de sterke saamhorigheid binnen het dorp en de voetbalvereniging. Want dat staat ook na zaterdag nog steeds als een paal boven water; iedereen geniet van het succes van hun ’s-Heerenbroek, zowel binnen als buiten de lijnen.

Al drijvend op een roze (of groene) wolk werkte het eerste elftal dus aan op de tweede competitiewedstrijd tegen VIOS Vaassen op het eigen sportpark. Dit deed de ploeg overigens in heerlijk ruikende hesjes, daar Anke Boersma de moeite had genomen om deze voor ons uit te wassen. Dat werd overigens ook wel een keer tijd, daar de hesjes zo zuur roken dat een pot augurken er nog jaloers op zou zijn en ze bijna rechtop in de wind konden staan van de stank. Verder hadden we op donderdag zo goed getraind dat bijna de helft van de ballen zoek was geraakt, maar gelukkig namen Seth en Jesper op vrijdag de moeite om de ballen bij daglicht weer bij elkaar te garen. Zo werkten we in deze historische week onder historische omstandigheden toe naar het fluitsignaal wat moest gaan klinken op zaterdagmiddag 14:30 uur.

Over fluitjes gesproken trouwens, het is ook de week van de (assistent) scheidsrechter! Over het niveau van de scheidsrechters in de derde klasse zijn wij uitermate enthousiast tot dusver. Niet in de laatste plaats omdat we zaterdag best een penalty tegen hadden kunnen krijgen, maar de leidsman F. Groenhuijsen uitermate scherp waarnam dat de speler van VIOS zich al liet vallen voordat hij aangeraakt werd in het gevreesde zestienmetergebied. Verder bleef Groenhuijsen de fluit op de juiste wijze hanteren en liet hij deze wedstrijd ook een mooie strijd worden waarin passie en fanatisme op een gezonde manier samen opgingen. Een geslaagd optreden waarvoor onze oprechte complimenten.

En dan nu eindelijk hetgeen waarvoor u eigenlijk dit verslag leest: de wedstrijd zelf. Aangezien we inmiddels 668 woorden verder zijn, zal ik het kort houden. ’s-Heerenbroek is eindelijk beland in de derde klasse waar het al tijden naar gesnakt heeft, maar in deze derde klasse gelden wel andere wetten. Waar foutjes vorig seizoen nog wel eens met een sisser afliepen, worden deze nu direct afgestraft en dat hebben we zaterdag aan de lijve ondervonden.

Een periode van tien minuten verslappen betekent tegenwoordig gewoon drie tegendoelpunten, waardoor je wedstrijd ineens kan draaien van een gelijk opgaande strijd naar een kansloze missie. Hartstikke zonde, maar dat is wel de realiteit. De ploeg van trainer v/d Burg zal daar in de toekomst wel van moeten leren wil het een rol van betekenis gaan spelen in deze derde klasse. Anderzijds waren er ook zeker aanknopingspunten, daar ’s-Heerenbroek de eerste helft voetballend de betere partij was en eigenlijk met een (ruime) voorsprong de thee op had moeten zoeken.

Niet getreurd dus, hoofd omhoog en gelukkig staan er nog 24 competitiewedstrijden op het programma waarin ’s-Heerenbroek zich kan revancheren, te beginnen tegen en in ’t Harde aanstaande zaterdag. ’t Harde is evenals ’s-Heerenbroek een promovendus binnen 3C en beide ploegen zijn zeker geen onbekende van elkaar. In tegenstelling tot ’s-Heerenbroek is ’t Harde nog ongeslagen dit seizoen, na gelijke spelen tegen Dieze West en VSCO. De groenhemden, die zaterdag waarschijnlijk in het zwart zullen spelen, zijn dus gewaarschuwd voor de gastheren van de Veluwe.

Verslag: Gert Kwakkel