Zwollenaar verdacht van hennepkweek in Kampen: ‘Heb er krakende poot en zere voet aan overgehouden’

Justitie denkt dat Peter R., een 28-jarige Zwollenaar, een hennepkwekerij runde in Kampen en Steenwijk. In Kampen werd hij drie jaar geleden op heterdaad betrapt door de politie. Twee jaar later kreeg justitie R. opnieuw in het vizier nadat de wietkwekerij in Steenwijk in brand vloog.

De Zwollenaar zegt dat zijn rol gering is. Hij onthulde dinsdag voor het eerst dat hij afgeperst werd door ene Appie. Onder druk zou hij slechts enkele weken de plantjes water hebben gegeven in de kwekerijen.

Flinke wietlucht

In december 2020 krijgt de politie in Kampen een tip over een flinke wietlucht bij een loods aan de Eckertstraat. De agenten plaatsen er een bewegingsmelder. Na een alarm op woensdag 23 december gaan agenten ter plaatse. Peter R. probeert over het dak van de buren te ontsnappen en springt door een lichtkoepel. Hij valt 7 meter naar beneden en raakt gewond. “Ik heb er een krakende poot en zere voet aan overgehouden,” vertelt hij donderdag aan de rechters in Zwolle.

R. wordt op heterdaad aangehouden en de agenten ontdekken in de loods twee kwekerijen met bijna zevenhonderd planten. Politie en justitie denken dat R. de grote man achter de kwekerij is en dat hij er langere tijd mee bezig was.

Waar woont Appie

“Dat klopt niet,” zegt R. “Ik heb daar de laatste vier weken de watervoorziening gedaan. Ik kwam er twee keer per week in opdracht van Appie.” De voorzitter van de meervoudige strafkamer fronst zijn wenkbrauwen: “Het is voor de eerste keer dat ik die naam hoor.” De rechter wil weten waar Appie woont, wat zijn telefoonnummer is en hoe het contact tot stand komt.”

De Zwollenaar kan de vragen niet beantwoorden, maar dat kan hij verklaren. “Ik heb meer stress aan mijn hoofd dan u,” zegt hij tegen de voorzitter. “Hoe weet u dat?” vraagt de rechter. “Nou, kijk dan maar waar u zit en ik nu.”

De voorzitter blijft aandringen en uiteindelijk vertelt R. dat hij een belastingschuld had. Hij leende 6.000 euro bij Appie en kon het niet terugbetalen. Appie zette hem onder druk en door een paar weken planten water te geven in Kampen zou hij zijn schuld kunnen afbetalen. De Zwollenaar ging overstag en kreeg de sleutel van de wietkwekerij.

Gehuurde loods

“Als Appie zo veel vertrouwen in u heeft dat hij de sleutels afgeeft, dan kent u zijn adres toch wel,” vraagt de voorzitter. “Nee, van grote jongens krijg je niets te horen als je maar een snotneus bent,” antwoordt R. De rechter heeft ook nog een aantal vragen over de periode dat R. aan het werk was in de Kampense kwekerij. De loods is in april 2019 door een man en vrouw gehuurd van een makelaar.

De makelaar beschreef de man uitvoerig bij de politie. Het komt overeen met het signalement van de Zwollenaar. De vrouw die het huurcontract afsloot leverde een kopie van haar rijbewijs in. Het blijkt een kopie te zijn van het rijbewijs van een vriendin van de partner van R. Het adres is echter veranderd in het adres van de Zwollenaar. Ook een deurwaarder die later bemiddelde bij een geschil tussen de verhuurder en huurder beschreef een man die overeenkomt met R.

Peter R. ontkent dat hij de man is geweest die bij de vrouw was. “Dat is allemaal wel toevallig,” reageert de rechter. “Als u het zo allemaal opnoemt wel ja,” zegt R. De vrouw van wie het rijbewijs was werd aangemerkt als verdachte. Tijdens haar verhoor verklaarde ze nooit in Kampen te zijn geweest en haar vriendin, de partner van R., een kopie van haar rijbewijs had. Het OM merkte haar aan als ten onrechte verdacht en seponeerde haar zaak.

Uitgebrande wietkwekerij

Anderhalf jaar later, op zondag 5 juni, rukt de brandweer van Steenwijk uit vanwege wateroverlast in een bedrijfspand aan de Dolderweg. De brandweerlieden krijgen toestemming van de verhuurder om het pand te betreden en dan wordt een uitgebrande wietkwekerij ontdekt. De ondeugdelijke elektrische installatie heeft de kwekerij in brand gezet en volgens de brandweer is het vuur gestikt. Van de 288 planten heeft slechts één het vuur overleefd.

De politie doet onderzoek en krijgt van de eigenaar een kopie van het rijbewijs van de huurder. Op het rijbewijs staat de naam van ene Peter D. Een deel van de gegevens is weggelakt maar de foto, de geboortedatum en het adres zijn die van Peter R. uit Zwolle. De rechter wil weten of de Zwollenaar ooit op de Dolderweg is geweest. “Ja, ik heb daar water gegeven in opdracht,” zegt R. De rechter wil horen wie de opdrachtgever was. “Dat was Appie,” luidt het antwoord.

“Weer Appie?” vraagt de voorzitter. “Ja, ik kwam hem opeens tegen en toen begon die weer tegen mij,” legt Peter R. uit. Opnieuw volgt een spervuur aan vragen van de drie rechters. “Ik geef u geen antwoord meer,” besluit R.

Elektriciteit aftappen

De officier van justitie vraagt hem vervolgens hoe lang hij bezig was met de planten water geven in Steenwijk. “Maximaal een half uurtje, mevrouw,” antwoordt de Zwollenaar. De officier vertelt hem dat ze beelden heeft gezien die door een beveiligingscamera gemaakt zijn. Daaruit blijkt dat de R. regelmatig in de hal kwam en er langere tijd binnen was. Ook reed hij in meerdere auto’s waarvan de kentekens op zijn naam stonden.

“Ja, in Steenwijk liep het water niet zo hard en ik stond er verdomme soms drie uur lang,” aldus R. “Als ik het u vraag, zegt u dat een half uurtje was en nadat ik u met de feiten confronteer past u het verhaal aan,” concludeert de officier van justitie.

Het openbaar ministerie denkt dat de rol van Peter R. bij de twee hennepkwekerijen veel groter is geweest dan hij zegt. Ook verdenken ze hem van het illegaal aftappen van elektriciteit voor beide wietplantages. De officier eist een taakstraf van 240 uur met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Dit met een proeftijd van 2 jaar. Als het aan het OM ligt moet de Zwollenaar 64.000 euro aan criminele winst afdragen aan de Staat. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.