DOS Kampen door in de beker na heldenrol doelman Mesud

HELLENDOORN – Een strafschoppenserie bracht afgelopen dinsdagavond uiteindelijk de beslissing in de tweede ronde van de districtsbeker tussen derdeklasser vv Hellendoorn en DOS Kampen. Beide ploegen verspeelden afgelopen zaterdag in hun reguliere competitiewedstrijd een 2-0 voorsprong en waren gebrand om de bekerstrijd te gebruiken om die geleden schade enigzins weg te spoelen met een goed resultaat.

De beginfase verliep in een redelijk tempo, wat doorgaans slordig spel opleverde. Beiden hanteerden veelal de lange bal om van daaruit iets te creëren. Het leverde allemaal weinig op. Totdat in de 13e minuut vanuit het niets de thuisploeg de openingstreffer in de schoot geworpen kreeg. De Kamper defensie reageerde allerminst alert op een verdwaalde hoge bal in de 16. Die vervolgens voor de voeten kwam van Kem Roeloffzen en de bal voor het intikken kreeg (1-0).

Na 25 minuten greep trainer Pitstra in en instrueerde hij zijn doelman om te stoppen met het hanteren van de lange bal en om van achteruit in te spelen. Pas na een half uur wist DOS eindelijk tot serieuzere kansen te komen, maar in de afronding ontbrak het aan de nodige scherpte. In de 36e minuut was het wel raak. Lakhloufi leverde vanaf rechts een prima voorzet af op Twan Knul die vervolgens keurig de gelijkmaker liet aantekenen. De thuisploeg kwam vlot daarna met een antwoord en vaagde de 1-1 razendsnel van het scorebord. Een bekeken lob van Jasper Smeitink over doelman Mesud zorgde opnieuw voor een achterstand.

Wederom moesten de geelzwarten op jacht naar een gelijkmaker. Dat ging in eerste instantie niet zo eenvoudig. De Hellendoorners kregen zelfs mogelijkheden om de voorsprong verder te vergroten, maar ze vonden telkens keeper Mesud op hun pad. Om vast vooruit te lopen; De sluitpost hield DOS met goede reddingen meerdere malen in de wedstrijd en speelde een voortreffelijke partij. Anderzijds slaagde DOS er in om nog voor rust de 2-2 te maken. Een prachtige aanval over rechts waarbij Twan Knul een gat trok waar Lakhloufi goed indook waarop Steyn van Ark op zijn beurt weer goed anticipeerde door de bal goed mee te geven aan Lakhloufi die beheerst met een lage schuiver doelman Luuk Broekman het nakijken gaf.

Na rust bleef Toine Mulder achter in de kleedkamer en werd Robin Mulder gebracht. Even was men niet bij de les, want na 30 seconden lag de bal al achter keeper Mesud, maar de vlag van Daniël Dreves ging omhoog wegens buitenspel. Meteen een waarschuwing aan het adres van de Kamper ploeg. Vervolgens kreeg DOS twee kopkansen via Raymon Beuling en Lakhloufi die echter onbenut bleven. Het spel golfde vervolgens wat op en neer.

In de 68e minuut kwam DOS voor het eerst op voorsprong. Aanvoerder Nick Hendriks deponeerde de bal vanaf de linkerflank de 16 in, vloog over invaller Timo Petersen en kwam terecht bij de geheel vrijstaande Lakhloufi. De DOS-aanvaller bedacht zich geen moment en haalde meteen doeltreffend uit (2-3). Vervolgens werd DOS naar mate het einde vorderde flink naar achter gedrukt. Zoals eerder vermeld was het Mesud die meerdere keren Hellendoorn van een treffer afhield.

In de 85e minuut besloot linker spits Boy Sasbrink op avontuur te gaan en drong het strafschop binnen en probeerde zich tussen twee DOS-verdedigers door te wurmen en ging naar de grond. Arbiter Makkinga wees resoluut naar de stip. Enkele minuten eerder vroeg de thuisploeg ook al om een penalty nadat Joep Wagenmans meegenomen werd in een val van Job ter Burg. Het was Kem Roeloffzen die het vonnis vanaf 11 meter voltrok (3-3).

De slotfase kende nog enkele hachelijke situatie, maar de grootste kans om alsnog met de zege aan de haal te gaan kwam via de voet van Matthijs de Blok. In de extra tijd schoof hij een vrije schietkans rakelings naast het Hellendoornse doel. Strafschoppen moesten vervolgens de beslissing brengen. Vooraf was bekend dat DOS-goalie Mesud bij Flevo Boys ooit uitgroeide tot een ware penalty-killer. Hetgeen hij ook deze avond misschien wel tot uiting kon brengen. Temeer door de vele reddingen die hij al gedurende de wedstrijd etaleerde en duidelijk de vorm te pakken had.

En zowaar kwam dat gedroomde scenario uit. Mesud ontpopte zich tot de held van de avond door de eerste drie strafschoppen op rij te stoppen. Ongekend!! DOS verzilverde op zijn beurt keurig drie penalty’s via Bakker, De Blok en Robin Mulder. Meer elf-meters waren er niet nodig; 0-3.

DOS bekert dus verder en zal eerst een tussenronde moeten afwerken. Daarvoor zal het een aardig stuk moeten reizen, want de tegenstander komt voort uit de wedstrijd die donderdagavond plaats zal vinden tussen De Bataven/Gendt (zondag 1e kl.) en DVV/Duiven (zondag 3e kl.) De te spelen uitwedstrijd staat gepland op zaterdag 16 december. Voor DOS Kampen wacht komende zaterdag de belangrijke confrontatie met koploper v.v. Hierden. Om het ontstane gat wat te dichten zal er gewonnen moeten worden. Het duel in Hierden op sportpark Mheenzicht begint om 15:00 uur.

door: Wilco Bastiaannet.