DOS Kampen niet opgewassen tegen uitgekiend Unicum

DOS Kampen is er niet ingeslaagd om aansluiting te krijgen met de bovenste plaatsen in de 2e klasse H. De ploeg ging in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop met ruime cijfers onderuit bij Unicum.

DOS moest het zaterdagmiddag tegen nummer twee Unicum doen zonder Job ter Burg. De verdediger ging donderdag tijdens de training door zijn enkel. Martijn Barneveld verving hem. Ook spelers als Lenhard de Velde, Raymon Beuling en Allan Bakker waren niet inzetbaar.

DOS begon op een zeer nat sportpark Schouw (gehele duel regen) uitermate slecht aan de wedstrijd. Al in de derde minuut wist Unicum de score te openen via een vlotte aanval over rechts. De afgeleverde voorzet werd binnengetikt door linksbuiten Michel van Aggele. Vervolgens moest DOS hard werken om weer een beetje in de wedstrijd te komen. Na een kwartier leverde het de eerste mogelijkheden op en brak er van Kamper zijde een goede fase aan. De momenten waarbij het voor het Unicum-doel verscheen werden van steeds meer serieuzere aard, maar de voorwaartsen van DOS lieten de kansen onbenut. Ook was Nick Hendriks dichtbij een treffer, maar zag zijn vrije trap via de handen van de 18-jarige sluitpost Yaden Moonen en de deklat over gaan. De gelijkmaker bleef echter uit.

Zo nu en dan probeerde Unicum er uit te komen, maar gevaarlijk werd het niet. Het gaf tot zo’n tien minuten voor rust een vrij gelijkwaardig spelbeeld. Vervolgens ging het achterin bij DOS gruwelijk mis. Doelman Fariz Mesud maakte een kapitale fout door de bal recht in de voeten van Youssof Tokhi te spelen. De aanvaller kreeg daardoor een vrije doortocht richting het doel en rondde beheerst af (0-2). Unicum, met flink wat oud-profs binnen de gelederen, wist tot nu toe in elke thuiswedstrijd minimaal vier keer te scoren. In dat opzicht lag men aardig op koers. De goede fase die DOS liet zien werd met de onnodige tegentreffer abrupt tenietgedaan.

Met een 2-0 achterstand leek de missie om aan een goed resultaat te komen ver weg. De enige hoop voor De Matenbewoners was een vroege aansluitingstreffer. Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. In de beginfase lukte het DOS niet om heel gevaarlijk te worden. Het enige wapenfeit was een schietkans van Matthijs de Blok die jammerlijk mislukte. De Blok die niet geheel fit aan het duel begon werd kort daarna samen met Ayoub Lakhloufi vervangen door Timo Petersen en Timo Müller.

Langzaamaan vloeiden de krachten bij de bezoekers weg en kwamen de individuele kwaliteiten die bij de Lelystedelingen hoger liggen naar boven drijven. Unicum werd daardoor sterker. De definitieve nekslag, nadat eerder al een treffer wegens buitenspel werd afgekeurd, viel in de 71e minuut via een doelpunt van Kenny Teijsse, die een aanval door het centrum met een bekeken balletje langs Mesud besloot (3-0). Uiteindelijk wist Unicum via topscorer Richardo Fransberg de eindstand te tillen naar 4-0.

Tussen de 15e en 35e minuut kreeg DOS de kansen op een gelijkmaker, maar de tweede treffer van Unicum bleek een cadeautje met dure gevolgen. Ook het ontbreken van een aantal spelers, die doorgaans een basisplaats genieten, werden node gemist. Dan kom je net dat stuk tekort tegen een uitgekiende ploeg als Unicum. Door het zoveelste puntenverlies is DOS inmiddels afgehaakt in de strijd om de bovenste plaatsen en zal het zich na de winterstop moeten herpakken om het seizoen nog glans te kunnen geven.

Komende donderdag wacht nog een bekerontmoeting met (zondag)eersteklasser De Bataven. De winnaar van deze tussenronde voegt zich bij de laatste 32 van de districtsbeker Oost. Het duel in Gendt (gelegen in de Betuwe) begint om 20:15 uur.

door: Wilco Bastiaannet.