In beeld: Topdrukte op tweede dag van Kerst in Oud Kampen

Na een verregende eerste dag trok Kerst in Oud Kampen gisteren tienduizenden bezoekers die van heinde en verre naar de Hanzestad kwamen. Daar werden ze ondergedompeld in de kerstsfeer.

De drukte op het station is halverwege de middag een kleine voorbode van wat Kampen te wachten staat. De meeste mensen staan samengepakt op het perron van het Kamperlijntje. 

Joost (36) uit Zwolle wacht met zijn gezin op de trein. “Het is jammer dat er in Zwolle niets te beleven valt met Kerst, al helemaal niets voor kinderen.” Zijn vrouw Claudia (32) is het er volmondig mee eens. “Ieder jaar dezelfde Lichtbeeldenroute, kerkdiensten en als er iets wordt georganiseerd is het gelijk elitair en kunstzinnig.”

Op de IJsselkade in Kampen blijken ze niet de enige te zijn die Kerst in Oud Kampen willen meemaken. Voor de kassahokjes staan lange rijen, de bezoekers betalen zonder veel wanklank 5 euro voor een toegangsbandje om verder de oude binnenstad in te mogen lopen.

Onderweg is er genoeg te zien. Artiesten geven spectaculaire shows met vuur. De levende standbeelden spreken tot de verbeelding van velen. Halverwege is er een kleine, drukbezochte kermis.

Rond 17.00 uur komt er opnieuw een extra lange trein van uit Zwolle aan. Om de hoek van het station stoppen twee touringcars. Drommen mensen trekken even later over de Stadsbrug op weg naar het kerstspektakel.

Ondertussen volgt een mensenmassa de looproute door de binnenstad. Beveiligers en studenten van Landstede moeten een tandje bijzetten om alles in goede banen te leiden. 

Vanwege de drukte wordt halsoverkop de parade die net is begonnen afgelast. Met veel moeite lukt het de organisatoren om de optocht via de Burgwal uit het oude stadscentrum te krijgen. De drukte heeft geen invloed op de sfeer. Jong en oud doen zich te goed aan lekkernijen en vermaken zich met alles wat er te zien is in Oud Kampen.