Taakstraffen voor drie verdachten sinterklaasrellen Staphorst

Drie mannen uit Staphorst zijn dinsdag tot taakstraffen van 180 uur veroordeeld door de rechtbank in Zwolle. Ze werden allen schuldig bevonden aan openlijk geweld tijdens de sinterklaasrellen in Staphorst. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van het OM.

Op zaterdag 19 november 2022 vertrok een colonne auto’s met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOPZ) vanaf het politiebureau in Zwolle. Zij wilden in Staphorst demonstreren bij de sinterklaasintocht. Een auto met drie demonstranten en een auto met twee waarnemers van Amnesty International raakten uit de colonne. Zij besloten om op eigen houtje verder te rijden naar Staphorst via de A28.

Eieren en rook
Onderaan de afrit van de snelweg werden ze in Staphorst opgewacht door zo’n tweehonderd tegendemonstranten. De boze menigte wilde voorkomen dat het kinderfeest zou worden verstoord. “Onderaan de afrit en 200 meter verderop vonden gewelddadige handelingen plaats tegen beide auto’s en de inzittenden,” stelt de rechtbank.

Johan B (27), Jaron S. (22) en Klaas H. (21), allen afkomstig uit Staphorst, werden later op beelden herkend en aangehouden. Twee van hen gooiden met eieren volgens de rechtbank en een derde ontstak een rookfakkel waardoor een van de auto’s vol rook kwam te staan.

Geen willekeur
Advocaat Henk Voors verzocht twee weken geleden de rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren vanwege willekeur. “Dat al die anderen niet te identificeren waren wil er bij mij niet in,” vervolgt Voors. De rechtbank wees zijn verzoek af. Volgens de rechtbank hebben politie en OM meer dan voldoende onderzoek verricht om de identiteit van andere relschoppers proberen te achterhalen.

De drie mannen uit Staphorst werden schuldig bevonden aan openlijk geweld. Ze krijgen allen een werkstraf van 180 uur. Ook moeten ze de schade aan een van de auto’s vergoeden. Ze hoeven geen smartengeld te betalen aan de drie KOPZ-demonstranten en de twee waarnemers van Amnesty International.

Binnenkort moet een 40-jarige man uit Vriezenveen zich in de Zwolse rechtbank verantwoorden voor zijn aandeel in de sinterklaasrellen.