Buitententoonstelling ‘Kampen Nieuwe Stijl’

De komende maanden is het genieten voor de Art Nouveau en Jugendstil liefhebbers in Kampen. 

Kom kijken op het plein van De Stadskazerne. De buitententoonstelling Kampen Nieuwe Stijl neemt je mee langs stijlvolle hoogtepunten van Art Nouveau in de gemeente Kampen. Kampen is één van de rijkste Art Nouveau steden van Noord-Nederland en daar is nog veel van terug te vinden in de gemeente. Geniet van al die mooie details. 

Tekst gaat verder onder foto

Foto: Geraart Westerink, Hester Timmerman en Annelies Rijkhoff bouwen in de hitte de buitenexpositie op. Credit: Fotografie Ronald. 

Art Nouveau. Een nieuwe stijl
In de architectuur en toegepaste kunst brak omstreeks 1900 definitief een nieuwe stijl door: de Art Nouveau, ook wel Jugendstil of Nieuwe Kunst genoemd. Het was een reactie op de gewoonte in de voorgaande eeuw om terug te grijpen op stijlen uit het verleden, zoals de gotiek, de renaissance of de barok.

Kunstenaars, vormgevers en architecten gingen actief op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen die op de toekomst gericht waren in plaats van op het verleden. 

De stijl straalde daardoor optimisme en levenslust uit. De natuur vormde een belangrijke inspiratiebron, vooral de vormen en kleuren uit de planten- en dierenwereld. 

Dit is nog allemaal goed te zien aan de buitenkant van een aantal panden in de gemeente Kampen. Annelies Rijkhoff: “We ontdekten allemaal voor ons onbekende details op de foto’s die Fotografie Ronald samen met Geraart voor deze tentoonstelling maakten. Als je het niet weet, zie je die pareltjes niet direct. Bij deze expositie laten we je natuurlijk ook fraaie voorbeelden zien van interieurs, reclame-uitingen, tegeltableaus en keramiek” Geraart Westerink grinnikt: “Zelfs de lelijke vazen komen aan bod.”

Stijl in Kampen

De tentoonstelling Kampen Nieuwe Stijl is het resultaat van een mooie samenwerking tussen kunsthistoricus Geraart Westerink en het Stadsarchief Kampen. De afbeeldingen van Fotografie Ronald en het SNS Historisch Centrum sluiten naadloos aan op de archiefstukken uit onze collectie. Flashworks ontwerpers heeft er een kleurrijk geheel van gemaakt voor de blokken op op het binnenplein.

“We haken met de buitententoonstelling als Stadsarchief aan op de expositie Nouveau Deco van het Stedelijk Museum Kampen. Als geheugen van de stad laten we zien dat in Kampen deze nieuwe stijl nog steeds zo zichtbaar is.” zegt Hester Timmerman.