Kerkgebouw de Hoeksteen wordt verbouwd

De Hoeksteen aan de Goudplevier 103 in IJsselmuiden staat aan de vooravond van een grote verbouwing want vanaf deze week gaat er gestart worden met de renovatie van het dak en de koepel en het vervangen van het ventilatiesysteem. Een omvangrijk project waar al een lange periode van voorbereiding aan vooraf is gegaan.

“Voor de corona waren we al bezig met de voorbereidingen voor het vervangen van het schuine dak van de kerk. Het kerkgebouw staat nu bijna 30 jaar en de dakshingles waren aan vervanging toe. Maar door corona is ook de ventilatie versneld aan de orde gekomen en we hebben toen de beslissing genomen om de vervanging van het dak en van de ventilatie in één keer aan te pakken,” aldus kerkrentmeester Martin van der Vegt.

Zinken dak

“De oude dakshingles worden vervangen door een prachtig zinken dak dat gemakkelijk 50 jaar mee kan en bovendien geen onderhoud vereist. De koepel met de raampjes in de nok wordt ook aangepast en in de nok komt een solatube die zorgt voor extra daglicht in de kerkzaal,” aldus Van der Vegt.

Ventilatie

“Ventilatie is altijd al belangrijk geweest binnen ons gebouw. Ons huidige systeem was aan vervanging toe. We hebben diverse onderzoeken laten doen en hebben gekozen voor een ventilatiesysteem dat voldoet aan de modernste eisen. Ter vergelijking: ons huidige systeem ververst 2000 kub lucht terwijl het nieuwe systeem ruim 10.000 kub lucht ververst binnen een uur,” aldus voorzitter van de KRM Wout Limburg.

Meer voordelen

Van der Vegt vervolgt: “Maar het nieuwe systeem biedt veel meer voordelen. Naast het constant verversen van de lucht kunnen we de lucht tevens verwarmen en koelen. Vooraf kun je de gewenste temperatuur instellen en vervolgens houdt het systeem de temperatuur constant. Ook de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte zullen op peil blijven met het nieuwe systeem. Ook alle bijzalen van de kerk worden voorzien van luchtverwarming en zullen voorzien worden van airco”.

Tekst gaat verder onder foto

Bouwcommissie

De Kerkrentmeesters (KRM) zijn onder andere verantwoordelijk voor de gebouwen. “Met een groepje KRM-ers hebben we een bouwcommissie gevormd en de plannen met elkaar uitgewerkt. Met name Jan van Ittersum en Martin van der Vegt zijn erg nauw betrokken omdat zij werkzaam zijn in de branche en daardoor over veel kennis en contacten beschikken,” vertelt Wout Limburg.

Van het gas af

“Het is een omvangrijk project geworden waarbij we ook nog eens helemaal van het gas af gaan. Door de plaatsing van 80 zonnepanelen worden we de eerste kerk in de regio die de gasmeter inruilt voor zonne-energie. aldus Martin van der Vegt.

Dankdagcollecte

“De aanschaf van de zonnepanelen was niet opgenomen in de begroting maar als kerk hebben we besloten om voor dit doel een speciale dankdagcollecte te organiseren. In de periode rond dankdag vragen we onze leden/donateurs om voor dit doel een gift te doen. Giften kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL 69 RABO 0373 7230 32, t.n.v. CvK de Hoeksteen, o.v.v. Gift Dankdag, ” aldus financieel KRM-er Willem de Vries.