Vogelgroep kampen: “Help de vogels de winter door”

Vogels kunnen doordat het weer flink kouder is alle hulp gebruiken.  Door vorst kunnen veel dieren straks niet meer aan eten en drinkwater komen.  Een vogel kan tijdens een koude nacht 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen. Het is noodzakelijk om maatregelen te treffen om de dieren deze koude periode door te helpen. 

Wat kunt u zelf thuis doen?
Het is slim om nu alvast het voer voor de vogels en andere dieren neer te leggen en op te hangen in de tuin. Want de vogels gaan altijd naar vaste plekken dus moeten ze eerst nog even zoeken. Neem voor het voeren dus ook een vaste plek en ook voor het drinkwater. Als het drink water bevroren is kun je het eventjes los hakken of vers water neer zetten. Zet een bakje met strooivoer neer, een bakje met pinda’s in pindakaas. Of Leg eens een halve appel of banaan neer of verse meelwormen. Ook zijn ze dol op vetbollen maar haal dan wel het netje eraf!

Voor de watervogels dienen er wakken gemaakt te worden op de plekken waar de watervogels zich ophouden. Watervogels moeten zich verschillende keren per dag baden om vervolgens hun verenkleed in te vetten. Als dat niet mogelijk is, raakt hun verenkleed lek en zijn ze niet meer bestand tegen de kou. Vogelgroep kampen gaat net als vorig jaar, als er vorst en sneeuw komt zorgen voor voerplaatsen met graan en mais.

Watervogels help je niet met het voeren van brood. Daar halen ze geen voeding uit.je maakt ze wel blij met kippenvoer, graan of mais. Ook zijn ze gek op gesneden andijvie.
Ook is het belangrijk voor hondenbaasjes dat zij in deze vorstperiode hun hond aangelijnd houden als ze in de buurt van watervogels en andere buitendieren komen zodat de al verzwakte dieren niet nog eens opgejaagd worden!
Er komen bij ons de laatste paar weken regelmatig meldingen binnen dat er mensen met vuurwerk naar de watervogels gooien, dat mag natuurlijk helemaal nooit gebeuren.

Meer informatie over de vogelgroep Kampen is te vinden op de Facebook pagina van de groep.