Driehonderd daklozen verrast met winterpakket

De hele maand december stond voor het Leger des Heils in Kampen in het teken van de ‘Omgekeerde Adventskalender’: een kalender waarmee je niet elke dag iets ontvangt, maar juist iets weggeeft. Op de kalender staat bij iedere dag een product vermeld dat deelnemers in de bijgeleverde rugzak kunnen doen. De actie was een groot succes: driehonderd dak- en thuislozen ontvangen dankzij de Omgekeerde Adventskalender vlak voor Kerst een goed gevuld pakket dat hen helpt de kou op straat te trotseren.

Dat het zo’n groot succes zou worden hadden initiatiefnemers Anita Kamperman en Hennie Kremer, beide als heilsofficier verbonden aan het Leger des Heils, niet gedacht: dankzij een bericht op social media vroegen maar liefst 350 mensen of zij ook een rugzak mochten vullen. ‘Iedereen kent wel de normale Adventskalenders waarbij je elke dag een vakje opent om daar iets lekkers of leuks uit te halen’, vertelt Kamperman. ‘Met de Omgekeerde Adventskalender redeneren we precies andersom: elke dag geef je iets aan een ander. Dat past perfect bij de sfeer van Kerst.’ Kamperman is heel blij dat ook de Baptistengemeente en de Westerkerk uit Kampen meedoen. In totaal zijn er ruim driehonderd gevulde rugzakken teruggebracht naar het Leger des Heils.

Tekst gaat verder onder foto

Warme muts, zaklamp en lippenbalsem
De rugzakken zijn bestemd voor dak- en thuislozen die het Leger des Heils ontmoet in de dag- en nachtopvanglocaties. Ze zijn gevuld met allerlei artikelen die deze doelgroep goed kan gebruiken zoals een warme muts, een notitieboekje en een zaklamp. Ook verzorgingsproducten komen goed van pas, daarom bevatten de tassen ook lippenbalsem, handcrème en shampoo.

Stijging aantal daklozen
De lijst met producten die via de Omgekeerde Adventskalender in de rugzakken gaan, is opgesteld in samenspraak met dak- en thuislozen die bekend zijn met het Leger des Heils. Zo is zeker dat de inhoud goed aansluit bij hun behoeften. Het aantal dak- en thuisloze mensen in Nederland stijgt: volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland er momenteel zo’n 32.000. Deze mensen kunnen overdag terecht bij de dagopvang van het Leger des Heils voor een praatje, een kop koffie, een warme douche en begeleiding. ‘s Avonds en ‘s nachts kunnen ze bij de nachtopvang een warme maaltijd krijgen en een plek om te slapen.