D66 Kampen: Sluit schoolstraten af voor auto’

Gemeente, scholen en anderen moeten de handen ineen slaan zodat alle kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Dat was de oproep van D66 lijsttrekker Gerben Wijnja in een interview met RTV IJsselmond. De voorman van D66 Kampen wil zorgen dat minimaal 90% van de kinderen naar school kan wandelen of fietsen. Dat kan bijvoorbeeld door schoolstraten te maken en die bij begin en einde van de schooldag af te sluiten voor auto’s.

Volgens Wijnja geeft fietsen kinderen het eerste grote gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. “Ik denk dat iedereen zich dat gevoel wel herinnert. Dat is echt iets dat elke ouder zijn of haar kinderen wil meegeven.” Hij vindt het dan ook jammer dat een grote groep kinderen nog niet zelfstandig naar school kan, ondanks inspanning van scholen, gemeente en ouders.

Met enkel een paar extra fietspaden komen we er niet denkt Wijnja. “Als je echt resultaat wilt boeken, moet je de handen ineen slaan. Dus scholen, gemeente maar ook kinderopvang en bedrijven. Want als de kinderen later op de dag niet fietsend naar de opvang kunnen, gaan ze ‘s ochtends ook niet op de fiets naar school. En als de straten rond een school onveilig aanvoelen, zijn ouders eerder geneigd hun kinderen toch maar met de auto te brengen. En met nog meer auto’s voelt het nog onveiliger. We moeten dit soort vicieuze cirkels doorbreken.”

Tekst gaat verder onder foto

Gerben Wijnja Lijsttrekker D66

D66 wil daarom een fietsplan met een duidelijke doelstelling: binnen vijf jaar gaat minimaal 90% van alle kinderen op de fiets of lopend naar school. “Een duidelijke doelstelling verbindt en motiveert. De gemeente moet met scholen, sportverenigingen, ouders en buurtbewoners samen optrekken om uiteindelijk dit doel te bereiken.”

In het programma IJsselmond Informatief gepresenteerd door Dick Winkeler en met als gastpanellid de voorzitter van de Sportraad Kampen, Tonny Zweers, wees Wijnja ook op de verbinding met sport en bewegen: ” We willen van Kampen een beweeglijke stad maken: hardlooproutes, sporten in het park of gewoon wandelen of fietsen naar de winkel of je werk. De straten en buurten moeten uitnodigen tot bewegen. “