Gemeente doet mee aan week Digitaal Veilig IJsselland; digitaal veilig zijn en blijven

Van 11 tot en met 15 april 2022 wordt de ‘Week Digitaal Veilig IJsselland’ in de gemeente Kampen georganiseerd. Een week die in het teken staat van bewustwording en weerbaarheid van digitale criminaliteit. De politie en gemeenten komen tijdens de Week Digitaal Veilig IJsselland naar inwoners toe. Met een truck vol informatie, tips en trucs om digitaal veilig te zijn en blijven.

De samenleving digitaliseert en de ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Het brengt ook met zich mee dat criminelen digitaal slachtoffers maken. Het plegen van stafbare feiten met behulp van ICT is een groeiend probleem. Iedereen kan slachtoffer worden. Preventie en bewustwording dragen bij aan het voorkomen van die misdrijven. Door een paar simpele acties kun je zelf veel narigheid voorkomen.

De cijfers

De dalende lijn van de traditionele criminaliteit zoals woninginbraken, diefstallen, overvallen of straatroof zette het afgelopen jaar door, mede omdat er meer thuis werd geleefd, gewinkeld en gewerkt door de Corona-maatregelen. Ten opzichte van 2020 is in 2021 een lichte daling zichtbaar van digitale fraude zoals betaalverzoekfraude, (bank)phishing en bankhelpdeskfraude. Cybercrime (zoals ransomware en hacken) kende daarentegen een forse stijging van 73%.

Het cybercrime team van de politie Oost-Nederland pakt digitale criminaliteit op verschillende fronten aan. Daders worden opgespoord en door het OM vervolgd. Maar dat alleen is niet voldoende om digitale criminaliteit te stoppen. Daarom wordt er ook geïnvesteerd in het verstoren en voorkomen van digitale criminaliteit met onder andere preventiecampagnes, zoals de week Digitaal Veilig IJsselland.

Burgemeester Sander de Rouwe hoort steeds meer verhalen van inwoners en ondernemers die getroffen zijn. “De veiligheidspartners erkennen het belang van de aanpak van cybercrime. Als gemeente zetten we ons niet alleen deze week, maar het hele jaar in om inwoners en ondernemers weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit. Vertrouw je het niet? Hang op of klik weg en ben je toch slachtoffer geworden, doe altijd aangifte!”

Eenvoudig voorkomen

Door een paar simpele acties kun je veel ellende voorkomen. Hoe herken je bijvoorbeeld een phishingmail? Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? En hoe kun je je als ondernemer beschermen tegen online criminelen? Kom in het mobile media lab in jouw gemeente een kijkje nemen: je kunt meedoen aan een quiz en je vragen stellen. Kijk ook op www.veiliginternetten.nl voor meer informatie en tips.