Kampen heeft de actiefste flitspaal van Overijssel

De meest actieve flitspaal van Overijssel staat aan de oostkant langs de N50 in Kampen. Met in totaal 20.754 snelheidsboetes was dit meest productieve flitser van de provincie. Ook op de Zwartewaterallee in Zwolle wordt vaak te hard gereden. 12.313 weggebruikers kregen hier vorig jaar een prent. De top 3 meest effectieve flitsers van Overijssel wordt verder aangevuld door de flitser langs de Hengelosestraat in Enschede (12.066).

In 2021 werden 274.297 snelheidsboetes uitgeschreven in Overijssel. Verkeersdeelnemers werden het vaakst beboet in Zwolle, gevolgd door Kampen, Enschede en Deventer. Deze vier gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor ruim de helft van alle Overijsselse snelheidsboetes (50,9%). Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In Zwolle werden vorig jaar ruim 46.000 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op zo’n 127 prenten per dag. Ook in Kampen (afgerond 37.000), Enschede (35.000) en Deventer (22.000) overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid. In Losser werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar 266 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. 

In Staphorst gemiddeld meest forse overtredingen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Overijssel was vorig jaar 8,4 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in Staphorst over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 10,5 km/u. De top 5 Overijsselse gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

  1. Staphorst: gemiddeld 10,5 km/u te hard
  2. Oldenzaal: gemiddeld 10,1 km/u te hard
  3. Olst-Wijhe: gemiddeld 9,4 km/u te hard
  4. Rijssen-Holten: gemiddeld 9,2 km/u te hard
  5. Kampen en Ommen: gemiddeld 9 km/u te hard

In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden. 

Bron: Overzicht verkeersboetes Independer

Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.