Kans op blauwalg in zomermaanden

Door het warme weer en de droge periode neemt de kans op blauwalg in de zomermaanden weer toe. Door de stijgende watertemperatuur in sloten, vijvers, weteringen en plassen kan ook op steeds meer locaties in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) blauwalg tot bloei komen. Blauwalg kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Het waterschap raadt aan contact met dit water te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren, zoals honden die er in zwemmen of er van drinken.

Blauwalg herkennen en risico’s

Een blauwalgenbloei is meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit, maar er ligt vaak een blauw-groene drijflaag op het water. Deze drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit kunnen giftige stoffen vrij komen die gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn.

Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand, relatief ondiep, water stijgt de watertemperatuur het snelst. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.

Zwem alleen in officiële zwemplassen

Het waterschap adviseert om alleen een verfrissende duik te nemen in officieel aangewezen zwemplassen. Hier wordt onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én er wordt nauwlettend gecontroleerd op blauwalgen. De waterkwaliteit van de officiële zwemwateren in Nederland is digitaal inzichtelijk op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App. Deze is te downloaden in de stores van Android en Apple. Hier vindt u waar u in uw buurt veilig kunt zwemmen.