Wethouder plaatst knikkertegel van gerecycled pmd bij basisschool CNS de Groenling in IJsselmuiden

Sinds dit voorjaar voert gemeente Kampen in samenwerking met ROVA campagne om inwoners extra te stimuleren om afval en grondstoffen goed te scheiden. Bij deze zogenaamde Terugwinnaars-campagne staat vooral de kwaliteit van ingezamelde plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) centraal. Als pmd namelijk goed gescheiden wordt, is het een waardevolle grondstof voor nieuwe producten. Op maandag 5 september plaatste wethouder Erik Faber een knikkertegel gemaakt van gerecycled pmd bij basisschool CNS de Groenling in IJsselmuiden.

Wethouder Erik Faber: “Afgelopen zomer hebben we alle basisscholen in onze gemeente uitgenodigd om een gratis knikkertegel te bestellen, gemaakt van gerecycled pmd. Hiermee voegen de scholen een duurzaam speelplekje aan hun schoolplein toe en maken we basisschoolleerlingen samen bewust van het nut van afvalscheiding. De komende weken plaatsen we de knikkertegels bij 17 basisscholen die voor de zomer positief gereageerd hebben op onze vraag of zij een gratis knikkertegel willen ontvangen.” Aansluitend aan het plaatsen van de eerste knikkertegel bij CNS De Groenling in IJsselmuiden, liet de wethouder zich door een aantal leerlingen van de school uitdagen om een potje te knikkeren.

Wethouder Erik Faber plaatst knikkertegel van gerecycled PMD afval.jpg

Pmd als grondstof

Elke knikkertegel is gemaakt van ongeveer 3 kilo weggegooid plastic, denk bijvoorbeeld aan frisdrankflesjes, doppen, boterhamzakjes en kaasverpakkingen. Van goed gescheiden pmd kunnen veel verschillende nieuwe producten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan fleecetruien, emmers, wc-papier, fietsonderdelen maar bijvoorbeeld ook straatmeubilair. Zo plaatste de gemeente eind juni bij het winkelcentrum in de Flevowijk in Kampen en bij het Markeresplein in IJsselmuiden een nieuw bankje gemaakt van gerecycled plastic. Op deze manier wil de gemeente laten zien wat er allemaal mogelijk is als pmd goed wordt gescheiden.

Terugwinnaars


Onder de noemer Terugwinnaars worden inwoners sinds dit voorjaar geïnformeerd over het juist scheiden van afval en grondstoffen. Periodiek voeren afvalcoaches van de gemeente op verschillende pmd-inzamelroutes een visuele controle uit op de inhoud van de containers. Vervuilde containers worden niet geleegd, maar voorzien van een kaart waarop staat wat voor vervuiling in de container zit. Inwoners krijgen vervolgens de kans de vervuiling eruit te halen, waarna de container op een later moment alsnog geleegd wordt. De resultaten tot nu toe zijn positief. Het aantal pmd-containers zonder vervuiling is ten opzichte van de start van de campagne in maart duidelijk hoger. Meer informatie over Terugwinnaars is te vinden op www.terugwinnaars.nl.