Genomineerden Kamper Vrijwilligersprijs 2022 bekend

De zes genomineerden van alweer de 30e editie van de Kamper Vrijwilligersprijs – drie in de categorie ‘individu’ en drie in de categorie ‘groep’ – zijn bekend. Met maar liefst 47 aanmeldingen had de jury – onder voorzitterschap van wethouder Jan Peter van der Sluis – er weer een flinke kluif aan. De genomineerden wachten nu met spanning op de bekendmaking van de winnaars die plaatsvindt tijdens de nationale Dag van de Vrijwilligers op woensdag 7 december.

Met de Kamper Vrijwilligersprijs wil het gemeentebestuur het grote belang van vrijwilligerswerk onderstrepen en waarderen. Wethouder Jan Peter van der Sluis. “Er zijn ontzettend veel vrijwilligers actief in onze gemeente! Het is geweldig wat zij alleen of samen met anderen allemaal doen, in eigen tijd, met veel enthousiasme en inzet. We kunnen niet zonder vrijwilligers. Het grote aantal aanmeldingen laat ook dit jaar weer zien hoe veel vrijwilligers er zijn, hoe nodig ze zijn en hoe enorm ze gewaardeerd worden”,

Categorie groep
Er zijn twee prijzen te vergeven: één in de categorie individuele vrijwilliger en één in de categorie groep vrijwilligers. In totaal werden er maar liefst 47 vrijwilligers aangemeld: 27 voor de categorie individu en 20 voor de categorie groep. De jury koos in beide categorieën drie genomineerden.

Steunouders

Een Steunouder vangt elke week of twee weken een kind op van een ander gezin. Zodat het kind een leuke tijd heeft bij de Steunouder en ouders even op adem kunnen komen. “De jury is erg onder de indruk van dit project omdat de steunouders een stuk privacy opgeven om een kind een plek te geven en daarmee een ander gezin te ontlasten”. 

 Stichting Stadsbuurtbus 

 Dankzij de buurtbus, met z’n 25 vrijwilligers, worden veel inwoners van het Onderdijks, Kampen-Zuid, de Flevowijk en de Maten (weer) verbonden met de samenleving en met elkaar. “De jury is onder de indruk over het werk van deze vrijwilligers, een initiatief dat primair de inwoners helpt, de mobiliteit vergroot en ontmoeting mogelijk maakt”. 

 Vrijwilligers Thuisadministratie 

 Deze groep van ruim 45 vrijwilligers helpt mensen niet alleen met administratie en financiën, maar biedt ook een luisterend oor voor andere problematiek. “De jury heeft bewondering voor het werk van deze vrijwilligers in deze tijd van complexe financiële zorgen voor velen. Het is een uitdaging de deelnemers weer rust, structuur en perspectief te bieden”. 

Categorie individu
De winnaars ontvangen ieder een prachtige wisselbokaal en een geldprijs van € 200,- voor de individuele winnaar en € 300,- voor de groep. De wisselbokaal voor de groepswinnaar werd in 1993 gemaakt door Evert van Rongen. De wisselbokaal voor de individuele winnaar is vorig jaar gemaakt door Dolf Schinkel, houtbewerker uit Kampen.

Gerda Beelen

Gerda is al 50 jaar vrijwilliger voor bijna alle verenigingen op Kampereiland. “De jury waardeert de inzet van Gerda als spil in de gemeenschap op Kampereiland. Voor alle verenigingen en het Hervormd Kerkkoor is zij inzetbaar. Niets is haar te gek”. 

Heidy van den Brink 

Heidy zit al jaren in verschillende commissies van show- en drumfanfare Oranje IJsselmuiden, doet vrijwilligerswerk voor hervormde gemeente De Hoeksteen en zet zich in voor Oekraïense vluchtelingen. “De jury is onder de indruk van de jarenlange inzet van de relatief jonge Heidy. Ze dient een breed maatschappelijk belang met haar bezoek aan de scholen en haar inzet bij de noodopvang voor Oekraïense kinderen“. 

Andries Verweij 

Andries doet vrijwilligerswerk bij het 8e werk, het Leger de Heils en Philadelphia. “De jury heeft bewondering en waardering voor de veelzijdige inzet van Andries. Een bescheiden man maar met oog voor het welzijn van de mensen om hem heen. Een onzichtbare en onmisbare kracht”. 

Op woensdag 7 december, op de nationale Dag van de Vrijwilliger, worden de winnaars bekend gemaakt.

Kijk voor meer informatie over de vrijwilligersprijs op www.kampen.nl/vrijwilligersprijs