Stemhulp voor waterschapsverkiezingen live

Op woensdag 15 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Om de inwoners van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) te helpen bij het maken van hun keuze is stemhulp ‘MijnStem’ vanaf vandaag beschikbaar. Met stellingen over lokale thema’s krijgt de kiezer snel inzicht in de standpunten van de 11 verschillende politieke partijen. De partijen hebben zichzelf op de stellingen gepositioneerd én hun standpunten aan de kiezer toegelicht. Inwoners kunnen MijnStem invullen op www.wdodelta.mijnstem.nl.

Volgens het waterschap valt er op 15 maart echt iets te kiezen. De toekomst van het Nederlandse water gaat iedereen aan. En die toekomst staat onder druk, laat dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman van WDODelta weten: “De wereld om ons heen verandert en de extremen in het weer zijn inmiddels jaar na jaar zichtbaar. Het wordt steeds moeilijker om schoon water, voldoende water én veilige dijken te garanderen. Waterschappen staan voor grote uitdagingen en zullen keuzes moeten maken. Welke dat zijn, daar hebben inwoners invloed op door de waterschapsverkiezingen.”

Meer smaken, makkelijker in te vullen

Op MijnStem bepaalt de invuller met een schuifbalk zijn eigen positie op een stelling. Daarnaast is het bij elke stelling mogelijk om meer te lezen over de standpunten van de partijen. Na het invullen ziet de kiezer met welke partijen hij of zij de meeste overeenstemming heeft. “Zie het als een stemwijzer voor water”, aldus Schoonman.

Stemhulp als favoriete informatiebron Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die gaat stemmen, gebruikmaakt van een stemhulp. Bij de groep tot 45 jaar is een stemhulp zelfs veruit de populairste manier om informatie te verzamelen over de verkiezingen. Via nieuwspartner DPG Media heeft MijnStem een groot bereik. Zo is MijnStem voor inwoners onder meer in te vullen via AD.nl en NU.nl.

Partijen WDODelta

Aan de verkiezingen voor het nieuwe bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta doen 11 partijen mee. Dit zijn 50PLUS, VVD, SGP, Water Natuurlijk, Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel, ChristenUnie, AWP, CDA, Partij voor de Dieren, BoerBurgerBeweging (BBB) en Belang van Nederland (BVNL).