Foutenfestival + Offday voor Dos Kampen

Na een voetballoze zaterdag, de wedstrijd tegen WHC ging ivm sneeuwval niet door, werd er onder lenteachtige weersomstandigheden afgetrapt op sportpark Vondersweijde tegen Quick’20. Het veld van de koploper in de 1e klasse E had zichtbaar geleden onder de sneeuw.

DOS Kampen ging offensief van start. Binnen een minuut mocht Allan Bakker een vrije bal nemen op een interessante positie na een overtreding op Raymon Beuling. Allan krulde het leer mooi over de muur en de bal kwam linksonder tussen de palen, maar doelman Justin Juffer had er rekening mee gehouden en kon de bal keren. Amper twee minuten later een vrije bal van circa twintig meter recht voor het doel van Justin Bruins. Peter Ilia nam dit klusje voor zijn rekening. De bal ging een paar meter naast het doel.

Na vijf minuten ging er de rest van de eerste helft niks meer goed aan DOS zijde. Een verkeerde inspeelpass vanuit de defensie leverde balbezit op voor Jip Kemna. Hij pakte een paar meter en zijn uithaal belandde snoeihard op de deklat. In de rebound was het alsnog raak en kon Kemna ongehinderd binnen werken. Even later haalt de uitstekend voetballende Frank Eulderink over rechts de achterlijn. Zijn voorzet werd bij de eerste paal tegen de touwen geschoten door Furkan Akova. In de 20e minuut is er dreiging over links vanuit een counter door Quick’20. Kemna wordt net binnen de zestien meter door de ongelukkig spelende Robin Mulder gehaakt. Scheidsrechter Van Zuijlen fluit voor een penalty. Loed Keizer gaat achter de bal staan en hij stuurt Justin de verkeerde hoek in.

Het duurt tot de 30e minuut voordat er weer wat te beleven valt, maar dan is het ook meteen weer raak. En hoe? Na een prachtige passeeractie in de zestien meter van de geelzwarten komt de bal bij Yusuf Koroma. Hij neemt de bal ineens op de pantoffel en schiet het werktuig boven in de kruising. Niet veel later staat DOS totaal niet op te letten als Quick’20 mag ingooien. Koroma dringt over rechts het strafschopgebied binnen en wordt daar onreglementair door Robin tegen de grond gewerkt. Opnieuw een penalty. En weer stuurt Keizer Justin exact op dezelfde wijze weer het bos in.

In de 39e minuut de enige mooie DOS aanval van deze middag. De aanval wordt op het middenveld opgezet door Matthijs de Blok. Helaas raakt hij zelf bij deze actie geblesseerd aan zijn enkel en na de rust keert hij dan ook niet terug. De aanval leidt uiteindelijk tot een kleine kans van Raymon. Voor DOS is de gifbeker nog niet helemaal leeg. Nog voordat de theepauze aanbreekt weet Kemna, na uitstekend voorbereidend werk van Koroma, de ruststand op een beschamende 6-0 te brengen.

Na de rust doet Quick’20 het iets rustiger aan en krijgt DOS in de eerste fase enkele mogelijkheden. Een goed en geplaatst schot van Allan gaat net naast. Even later een afstandsschot van Klaas Jan Mulder die recht in de armen van goalie Juffer beland. In de 69e minuut laat de thuisploeg van zich horen. Een schot van invaller Tim Zwienenberg in de verre hoek wordt met een knappe duik van Justin uit zijn doel gebokst. Niet veel later gaat het nog eenmaal goed mis in de verdediging van de poelänten. Dit buitenkansje wordt benut door Eulderink, waarmee de eindstand op 7-0 wordt gezet.

Voor de mannen van Johan Pitstra een dag om snel te vergeten. Een slechte pot voetbal met een grote nederlaag kan beter tegen een tegenstander van formaat als Quick’20 gebeuren dan tegen een directe concurrent. De punten zijn de komende weken weer van belang om niet in de gevarenzone te komen. Wat is er dan mooier om op sportpark De Maten een stadsderby te spelen tegen KHC? Aankomende zaterdag om 15.00 uur staat de ontmoeting met de buren op de voetbalkalender.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Rick Diender, Job ter Burg, Martijn Barneveld (18e Lucky Akot), Robin Mulder, Nick Hendriks (76e Marc ter Steeg), Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (46e Ayoub Lakhloufi), Jochem van Putten, Allan Bakker (76e Ricardo Oostra).

Door: Jan de Vries