Inrichting Schans-Buitenwacht kan van start: Gemeenteraad geeft groen licht voor hoe het gebied eruit mag zien

Schans-Buitenwacht is volop in verandering. De gemeenteraad van Kampen keurde het beeldkwaliteitsplan voor Schans-Buitenwacht gisteravond goed. Dit betekent dat vaststaat hoe de gebouwen en de omgeving eruit mogen zien. Bouw- en inrichtingsplannen kunnen nu getoetst worden

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “Geweldig dat bijna iedereen zich kan vinden in het toekomstbeeld van Schans-Buitenwacht. Het is een schitterende locatie die bepalend is voor het aangezicht van Kampen. En die plek maken we samen nóg mooier!” Schans-Buitenwacht wordt nog aantrekkelijker voor inwoners, bedrijven en bezoekers. Zo komt er nieuwe horeca en een andere fietsenstalling. Ook dingen als het openbare groen, de zitjes en de verlichting worden anders. Schans-Buitenwacht ligt tegenover de stadsbrug en naast station Kampen. Het is de entree naar Kampen en IJsselmuiden. Daarmee is het een prominente plek in de gemeente Kampen. Ook is het een cultuurhistorisch waardevolle plek: in de 16e en 17e eeuw lag hier een schans waarmee vijanden werden tegengehouden. De gemeente is er daarom extra alert op dat de veranderingen passen bij de bijzondere plek.

Passende veranderingen

Het beeldkwaliteitsplan zorgt ervoor dat dit in orde komt. Daarin staat hoe Schans-Buitenwacht er in de toekomst uit mag zien. Het bevat onder andere de architectonische criteria waaraan bouwplannen moeten voldoen. Denk aan welke kleuren en materialen gebruikt mogen worden en hoe groot een gebouw mag zijn. Alle toekomstige bouw- en inrichtingsplannen worden getoetst aan de hand van dit beeldkwaliteitsplan.    

Samen met de inwoners

Gemeente Kampen vindt het belangrijk dat inwoners en bedrijven zich kunnen vinden in het hoe het gebied eruit komt te zien. Iedereen kon daarom het ontwerp van het beeldkwaliteitsplan vooraf bekijken. Opmerkingen en ideeën kon men bespreken via bijvoorbeeld een inloopspreekuur. De belangstelling hiervoor was groot. Alle reacties verwerkte de gemeente zoveel mogelijk in het definitieve plan. Het college van burgemeester en wethouders ging in februari al akkoord met het plan. En nu ook de gemeenteraad. Van der Sluis: “Ik ben er trots op dat we een zorgvuldig traject bewandelden met de inwoners, en dat de gemeenteraad daar oog voor heeft. Nu is het tijd om er een mooi gebied van te maken voor parkeren en recreëren. Aan de slag!”  

Via een digitale nieuwsbrief houdt gemeente Kampen geïnteresseerden op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebied Schans-Buitenwacht. Aanmelden kan via schans-buitenwacht@kampen.nl. Kijk ook op www.kampen.nl/schans-buitenwacht.