Toezichthoudend horecateam van start in de binnenstad

Vanaf zaterdag 1 april zijn er op zaterdagavonden speciale horecateams te vinden in de binnenstad van Kampen. Het team, bestaande uit boa’s, gastheren en studenten gaat de politie ondersteunen met toezicht houden en surveilleren. Ook gaat het team aan de slag met fietsparkeren.

Het horecateam bestaat uit één coördinator, twee boa’s, vier gastheren en vier meerderjarige HTV (Handhaver Toezicht & Veiligheid)- studenten. In overleg tussen de gemeente en de politie is besloten om een dergelijk team in te stellen om het uitgaansklimaat en de veiligheid in de binnenstad te verbeteren. De gemeente heeft een aantal horecadiensten meegedraaid met politie om zo een goed beeld te krijgen van de problematiek in de binnenstad.

Burgemeester Sander de Rouwe: “Het instellen van een speciaal horecateam is een van de aandachtspunten die naar voren is gekomen uit recente onderzoeken naar de beleving in de binnenstad. Ik heb er alle vertrouwen in dat de inzet van het horecateam bijdraagt aan een positieve en prettige sfeer tijdens de uitgaansavonden.”

Remmert Kranz vult aan namens de horeca in de Kamper binnenstad: “We juichen toe dat, na uitvoerig overleg met alle partijen, het horecateam nu daadwerkelijk van start gaat. We doen dit allereerst voor de bezoekers van de binnenstad, zodat zij met een veilig gevoel kunnen uitgaan. We willen graag ieder weekend met trots kunnen zeggen dat het weer goed en gezellig vertoeven was in het uitgaansleven.”

Wildplassen

Het team gaat de politie ondersteunen in het toezicht houden op verschillende zaken, zoals wildplassen, en bij constatering van een overtreding een proces-verbaal uitschrijven. Ook het rijden met een bromfiets of auto door het winkelgebied krijgt de aandacht. Verder zal het team surveilleren in het stadspark en optreden tegen overlast, zoals gebruik van alcohol en drugs in de openbare ruimte. Bij calamiteiten blijft de politie altijd aan zet en zal het horecateam hen hierbij ondersteunen.

Ook zet het team een (tijdelijke) fietsenstalling op bij het Unieplein. Het stallen van fietsen op de Oudestraat wordt tegengegaan om zo onveilige situaties te voorkomen. Gestalde fietsen kunnen bijvoorbeeld het aanrijden van hulpdiensten bemoeilijken. Tot slot heeft het team contact de portiers in de binnenstad. De gastheren die deel uitmaken van het team hebben veel ervaring met het uitgaanspubliek door eerdere (horeca)werkzaamheden en kunnen helpen in het gesprek aangaan.

De inzet van het horecateam vindt vanaf 1 april plaats op zaterdagen tussen 20:00 tot 05:00 uur. In de toekomst kan dit worden uitgebreid.