Kamper jeugd op pad met de stadswandeling door de oorlogsgeschiedenis in Kampen

Op donderdag 6 april hebben Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen, en Guido Faas, docent geschiedenis van het Ichthus College in Kampen, in de klas het eerste exemplaar van de stadswandeling ‘Alle waarden draaien om’ in ontvangst genomen.

“Dit is een wandeling door de stad, maar eigenlijk vooral een eigentijdse reis door de onvoltooid verleden tijd”. Zegt Sander de Rouwe. “Steeds minder inwoners hebben de oorlog zelf meegemaakt, daarom is het nu aan ons om het aan de kinderen te vertellen, te laten zien en de vrede te bewaren”.

Het werkboek met stadswandeling, langs plekken die vertellen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Kampen, is een doorontwikkelde heruitgave van de editie uit 2021.

Het Stadsarchief Kampen kreeg twee jaar geleden de vraag vanuit het 4/5 mei comité gemeente Kampen, ‘iets’ voor de jeugd te ontwikkelen. “De basis voor de wandeling hebben we samen met HV Jan van Arkel gelegd. Wij maakten de vertaalslag naar het onderwijs”, aldus Hester Timmerman van het Stadsarchief Kampen. “De eerste editie was een groot succes. Alle 5000 werkboeken zijn al een tijdje op. We zijn blij dat we dankzij Rotary Kampen de kans hebben gekregen het werkboek door te ontwikkelen. Samen met Guido Faas hebben we gekeken naar hoe we het werkboek nóg beter konden maken. Daarom de eer aan Guido om het eerste exemplaar uit handen van Sander de Rouwe te krijgen. 

Guido gaf aan zeer verheugd te zijn met het initiatief en de doorontwikkeling van het boekje: “We gaan zeker met onze leerlingen de stad in om ons verder te verdiepen in deze belangrijke periode van onze geschiedenis”. 

Annelies Rijkhoff van het Stadsarchief Kampen: “Met financiële ondersteuning van Stichting CAS, Drukkerij Zalsman en Stichting Kampen Tourist Info, konden we ook dit jaar 5000 werkboeken laten drukken. De werkboeken worden, op dit moment, uitgedeeld aan alle scholen in de gemeente Kampen. De stadswandeling door de binnenstad van Kampen is bedoeld als educatief materiaal voor leerlingen van de groepen 7 & 8 van de basisschool en klas 1 & 2 van het voortgezet onderwijs. 

In het werkboek staan naast de verhalen, foto’s en archiefstukken, ook vragen en opdrachten, zodat leerlingen actief aan de slag gaan. Het was een uitdaging om de verhalen over belangrijke plekken uit de oorlog samen te brengen in een actief en verhalend werkboek voor de jeugd, maar we zijn trots op het resultaat. We hopen dat het leerlingen inspireert om meer te weten te komen over onze geschiedenis, én dat ze gaan nadenken over moeilijke keuzes, over vrijheid en onvrijheid”.

Hester: “Annelies en ik zitten eerste rang op onze werkplek in De Stadskazerne en hebben de vorige keer zo ontzettend veel kinderen, volwassenen, scholen, toeristen met het werkboek in de hand door de stad zien lopen, geweldig! We kijken nu al uit om de boekjes binnenkort weer op straat te zien”.

Voor iedereen die geïnteresseerd is om de wandeling te lopen, liggen er exemplaren bij het Stadsarchief Kampen, de Tourist Info’s in De Stadskazerne en Read Shop Bos en bij Intertoys Kampen.

Archiefvideo