Zwolle koploper in klassement NK Tegelwippen 2023, Deventer draait warm voor tegenoffensief

Nederland wipt al weer twee maanden tegels in het nieuwe seizoen van het NK Tegelwippen. Zwolle is momenteel de koploper in het klassement. Of de blauwvingers dit jaar Nederlands kampioen worden is maar de vraag. Tot dinsdag 31 oktober kunnen gemeenten in drie verschillende klassementen de strijd met elkaar aangaan.

In het klassement voor grote gemeenten gaat Zwolle aan kop met 48.239 gewipte tegels. Deventer moet het voorlopig doen met de dertiende positie in het klassement. Deventenaren verwijderden dit seizoen 1.604 tegels. In Deventer weten ze dat haastige spoed zelden goed is. Echt onder de indruk van de bliksemstart van Zwolle zijn ze niet. Net als een dieselmotor moet de Koekstad nog op temperatuur komen.

Wateroverlast voorkomen
“Als we tegels vervangen door bloemperken, bomen, struiken en geveltuinen, wordt Deventer weer een stukje groener, aangenamer voor onszelf, insecten en dieren,” zegt Maarten-Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente Deventer. “Onze stad wordt dan ook koeler op warme dagen én veel mooier!” Een ander bijkomend voordeel van gewipte tegels is dat het helpt om wateroverlast te voorkomen, aldus Stuurman.

Op het stadhuis in Zwolle wachten ze het tegenoffensief van de Deventenaren rustig af. “Op dit moment staan we trots bovenaan de ranglijst, maar we zijn er nog niet,” zegt Arjan Spaans, wethouder duurzame stadsontwikkeling. Hij wijst erop dat het NK Tegelwippen loopt tot eind oktober. “We kunnen dus samen met Zwollenaren nog flink wat tegels wippen. En elke gewipte tegel is er één en maakt al een verschil.”

Hattem hekkensluiter
In het klassement voor middelgrote gemeenten staat Kampen op de 27e positie met 369 gewipte tegels. Bij de kleine gemeenten staat Zwartewaterland op de 34e plek met 1.035 tegels, Raalte bekleedt met 579 verwijderde tegels de 54e positie en Hattem bungelt in de onderste regionen van de ranglijst met één gewipte tegel. De gemeente Olst-Wijhe doet niet mee aan het NK Tegelwippen.

Zwolle is regionaal ook veruit de koploper als het aantal gewipte tegels per duizend inwoners wordt berekend. De provinciehoofdstad komt dan uit op 374 gewipte tegels per duizend inwoners. Zwartewaterland volgt met 45 tegels per duizend inwoners en de derde plek is voor Deventer met zestien tegels per duizend inwoners. Raalte moet het doen met een tegel minder dan de Deventenaren. Kampen staat regionaal op de vijfde positie met zeven tegels per duizend inwoners en Hattem is de hekkensluiter met 0,08 gewipte tegel per duizend inwoners.

Flinke vergroeningsslag
In Deventer en Zwolle wordt een tegeltaxi ingezet om de gewipte stenen af te voeren. Meer informatie over het NK Tegelwippen en de tegeltaxi’s is te vinden op de websites van de gemeente Deventer en van gemeente Zwolle.

“Tegelwip mee,” is de oproep van Stuurman aan alle Deventenaren. “Dus ik zou zeggen: Zwollenaren haal die spades tevoorschijn, trommel je buren op en laten we samen een flinke vergroeningsslag maken in de verschillende wijken,” reageert de Zwolse wethouder. “En vergeet natuurlijk niet om de tegels aan te melden op de website van het NK Tegelwippen.”