Brandweer Kampen ondersteunt in Zwolle grote brand in Diezerpoort

Op een dak achter woningen aan de Rembrandtlaan in Zwolle heeft zondag een flinke brand gewoed. Een dikke, zwart kolom was tot ver buiten Zwolle zichtbaar. De brandweer schaalde vanwege het warme weer op naar grote brand. Bewoners van zeven woningen moeten vannacht elders slapen. Niemand raakte gewond.

Rond 16.40 uur werd de brand ontdekt door omwonenden. Op een plat dak achter de woningen op de hoek van de Rembrandtlaan en de Hobbemastraat grepen de vlammen snel om zich heen. Even later steeg er een pikzwarte rookkolom op boven de Diezerpoort. “Ik begrijp er niets van hoe dat kan,” zegt een van de bewoners.

“Ik lag te slapen en andere buren zijn niet thuis.” Hij weet wel dat er kapot glas op het dak heeft gelegen. “Misschien dat dat als een vergrootglas heeft gewerkt en het dakleer in brand heeft gezet.” De brand sloeg van het dak over naar een woning. De brandweer heeft een voordeur geforceerd om het vuur te bestrijden.

De brandweer schaalde al tijdens het aanrijden op naar middelbrand en even later naar grote brand. “We hebben er grote brand van gemaakt omdat er dan extra mensen komen,” zegt Jan Wittenberg, woordvoerder van de brandweer IJsselland. “Met deze weersomstandigheden kunnen we de mensen sneller aflossen.” Naast de Zwolse brandweer werden ook de korpsen van Hattem, Wezep, Kampen, Elburg en Heino opgeroepen. Zo’n twee uur later gaf de brandweer het sein ‘brand meester’. 

“De brand is dan onder controle en kan niet meer verder uitbreiden,” zegt Wittenberg. Hij verwacht dat de brandweer nog uren nodig heeft voor het nablussen. “In de oude panden kan makkelijk in hoeken en gaten nog ergens een kleine vuurhaard zitten.” Volgens Wittenberg hebben de bewoners van zeven omliggende woningen hun huis halsoverkop moeten verlaten. Zij kunnen in ieder geval vannacht niet terugkeren naar huis.

Om voldoende bluswater bij de brand te krijgen werd er water uit de stadsgracht gepompt. De Zamenhofrotonde werd evenals de Rembrandtlaan afgesloten voor al het verkeer. In de Ruysdaelstraat liepen twee geparkeerde auto’s flinke schade op. De auto’s stonden aan beide kanten van de smalle weg normaal geparkeerd. Een toegesnelde brandweerwagen paste er echter niet tussendoor en veroorzaakte de schade. 

Foto’s: Peter Denekamp

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met 1Zwolle. Samen met 1Zwolle, RTV Hattem en zwartewaterfm vormen wij streekomroep RTV1IJsseldelta.