De IJsselbiënnale: een zomer lang beeldende kunst langs de IJssel

De IJsselbiënnale (IJB23) is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met monumentale kunstwerken langs de IJssel én een uitgebreid cultureel programma op diverse locaties langs de route. Van 17 juni t/m 17 september vindt IJB23 plaats.

Na twee succesvolle eerdere edities blijkt dat zo’n 70.000-80.000 bezoekers al de weg hiernaar toe vinden. Het is nu heerlijk om langs de IJssel te fietsen en te genieten van kunst, cultuur en de natuur in de IJsselvallei. De fietsroute van ongeveer 120 km is verdeeld in vijf etappes.

De kunstenaars en hun werk – hedendaagse beeldende kunst – nodigen bezoekers uit anders te kijken naar de wereld waarin we leven. Zij dagen uit, verrassen, inspireren en kijken naar wat ons als mens drijft. En laten zien dat de bodem meer te vertellen heeft dan wij denken of weten. De vraag is: Kunnen we werkelijk zien, proeven, voelen en ruiken wat de bodem waarop we leven voortbrengt? De titel van deze buitententoonstelling is: Grondtonen.

Nevengeul 2023
De IJsselbiënnale 2023 bestaat naast de buitententoonstelling ook uit een uitgebreid cultuurprogramma Nevengeul. Langs de IJssel, in de dorpen en steden. De Nevengeul is gevuld met groepstentoonstellingen met werken van beeldende kunstenaars uit de regio; optredens o.a. theater, muziek, performance; musea; IJB Specials; uitgelichte duurzame initiatieven (Greenpoints) in de regio en het IJsselcongres! Dit is ook het jaar dat de Hanze gevierd wordt. Onze culturele programmering sluit bij die van het Hanzejaar aan. Onze fietsroute voert door 15 gemeenten waarvan zes ook Hanzestad zijn. Net als de Hanzesteden heeft de IJsselbiënnale de rivier als drager.

Verrassende locaties
De kunstwerken staan op bijzondere plekken in het landschap en zijn ontwikkeld op basis van deze locaties en hun verhalen of kenmerken. De speciale reisgids (incl. kaarten) wijst de weg, geeft tips en vertelt de verhalen over de kunstwerken, het landschap en de zorg voor de bodem. Voor sommige kunstwerken ga je de uiterwaarden in, andere zijn dichter bij locaties waar veel mensen passeren (zoals bij pontjes of andere knooppunten van routes).

Meer informatie vind je op IJsselbiënnale.nl