Kampen doet mee met de Nationale Klimaatweek 2023

Gemeente Kampen sluit zich aan bij de Nationale Klimaatweek van 30 oktober tot en met 5 november. Het is de eerste keer dat Kampen deelneemt. In deze week laat de gemeente zien welke klimaatinitiatieven er in Kampen genomen worden en organiseert de gemeente ook zelf allerlei activiteiten, zoals een klimaatdebat, een kledingruil en een escaperoom. Het doel? Zoveel mogelijk inwoners inspireren om zich in te zetten voor het verminderen van de CO2-uitstoot.

Focus op isoleren

Wethouder duurzaamheid Erik Faber legt dit jaar de focus op isoleren: “In 2024 komt geld vrij uit het Nationaal Isolatieprogramma. Met dit geld kunnen wij inwoners echt helpen om huizen te isoleren. Een mooie stap op weg naar het verduurzamen van nog meer woningen om zo de energielasten voor inwoners structureel te verlagen.”

Klimaatneutraal in 2050

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990, als opmaat naar een klimaatneutrale samenleving in 2050. Om dit te halen, moet iedereen zijn CO2-uitstoot verminderen: overheden, bedrijven, organisaties en burgers. De gemeente wil haar verantwoordelijkheid nemen en zet zich ook op eigen terrein in voor duurzaamheid. Zo wordt het gemeentehuis grotendeels gasloos verwarmd, is de ambitie dat alle eigen gebouwen in 2030 CO2 neutraal zijn en zijn op het plein voor het stadhuis bijna 1000 tegels gewipt en bloemen geplant.

Overzicht activiteiten in de Nationale Klimaatweek in gemeente Kampen

  • 30 oktober 10.00 uur: Bomen planten in de Boomstraat

Wethouder duurzaamheid Erik Faber opent de Nationale Klimaatweek en plant met jongeren van De Spanker bomen in de Boomstraat.

  • 2 november: Klimaatdebat met jongeren en politici 10.00-11.30 Gemeentehuis

Laat jouw stem horen over klimaatverandering! Een gesprek tussen jongeren en (landelijke) politici over hoe een duurzame toekomst eruit moet zien. Iedereen is welkom!

  • 3 november: Gratis kledingruil 15.00-19.00 uur Stadskazerne

Geef je kleding een tweede leven en ruil het met anderen. Neem maximaal 10 stuks schone en bruikbare (baby, kinder en volwassenen) kleren mee en ruil het met andere bezoekers. (Geen sokken, sokken en schoenen).

  • 3 november: Gratis Escape Room 12.00-19.30 uur Stadskazerne

Kun je ontsnappen aan klimaatveranderingen of kun je je toch beter aanpassen aan de veranderende omstandigheden? Probeer te ontsnappen uit de klimaat escaperoom Adapt or BTrapped. Deelname is gratis. Je kan in groepjes van vier tot zes personen meedoen.

  • 4 november: Repair Cafe, 9.00-12.30, Kringloopwinkel, Ambachtstraat 3

Geef je kapotte apparaten een tweede leven door ze te laten repareren door vrijwilligers van het Repair Café. Weggooien zou de laatste optie moeten zijn.

  • 28 oktober & 4 november: Duurzame Huizenroute

Wil jij je huis verduurzamen? Ga eens op bezoek bij een buur tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route! Gastvrije eigenaren geven tips over isolatie, zonnepanelen of de warmtepomp. Kijk op duurzamehuizenroute.nl voor wie er mee doet!