In Kampen-Zuid aangehouden overvallers verschijnen voor rechter, verdachte gelinkt aan woningbraak in Kampen

De overval op Veilinghuis de Voorstraat in Zwolle was tot in de puntjes voorbereid. “Een brute overval op klaarlichte dag waarbij kostbare goederen werden buitgemaakt en geweld niet werd geschuwd in de drukke binnenstad met vele omstanders,” stelde justitie dinsdag in de Zwolse rechtbank. Vier verdachten werden kort na de overval aangehouden in Kampen. Het DNA van een van de overvallers, Ruangelo B. (25) uit Schiedam blijkt te matchen met een gevonden spoor bij een inbraak in Kampen in februari 2021. Mogelijk gaat het om de inbraak in een woning aan de Wortmanstraat op donderdag 18 februari 2021

In de weken voor de overval op dinsdag 14 november 2023 hebben Juëndro S. (27) en Luciano C. (26), beiden afkomstig uit Groningen, chatcontact met Ruangelo B. In het Papiaments wordt er gesproken over een rode en blauwe auto die geregeld moeten worden. Ook komen mondkapjes die als vermommingen moeten dienen en een vluchtscooter aan bod. Juëndro S., een geboren Zwollenaar, zou volgens het OM instructies hebben gegeven over het in brand steken van de scooter.

Hoogblonde vrouw koopt moker
Uit voorlopig politieonderzoek blijkt dat Shurendy V. (44) uit Groningen op de ochtend van de overval Richentley C. (31) bij zijn woning in Delfzijl oppikte. Shurendy parkeerde zijn gehuurde blauwe Citroën C1 tegen het einde van de ochtend bij Hornbach aan de Katwolderweg in Zwolle.

Hemelsbreed 300 meter verder stopt een rode Seat bij de Gamma aan de Rieteweg. In de auto zitten twee Groningers, Juëndro S. en zijn vriendin Van G. (25). De hoogblonde vrouw stapt uit en koopt een moker bij de bouwmarkt. Beide auto’s rijden via de Westerlaan de Parkstraat in. Volgens justitie krijgt Richentley dan instructies van Juëndro om zijn auto te keren en met de neus richting de Westerlaan te parkeren.

Omstreeks 14.30 uur rijden Luciano C. en Ruangelo B. op een scooter de Voorstraat in. Met een moker wordt de ruit van het veilinghuis ingeslagen. Uit een vitrine worden dure sieraden gegrist. Het echtpaar dat eigenaar is van het bedrijf hoort het lawaai en neemt een kijkje in winkel. Een van de overvallers gooit de moker naar de vrouw. Zij grijpt vervolgens een van de overvallers vast en hij gooit haar op de grond.

Politie begon klopjacht
Het duo vlucht op de scooter de binnenstad uit. Van de Burgemeester van Roijensingel rijden ze langs de paaltjes het Roopoort op en komen uit bij de geparkeerde auto’s in de Parkstraat. Een deel van de buit verdwijnt in de rode Seat. De twee overvallers stappen in de blauwe Citroën. Op de dag van de overval zei een politiewoordvoerder dat een agent in zijn vrije tijd de blauwe auto en een deel van het kenteken had gezien.

De politie startte direct een klopjacht en verstuurde een opsporingsbericht via Burgernet. Iets na 15.00 uur reden politiewagens in Kampen-Zuid de blauwe vluchtauto klem op de toerit van de N50 richting Emmeloord. De vier inzittenden worden aangehouden.

Getuigen wijzen de politie erop dat er ook een rode Seat in de Parkstraat stond die mogelijk bij de overval betrokken was. Een dag later is de auto in Utrecht bij een juwelier. Juëndro S. en zijn vriendin Van G. worden aangehouden. Van G. zou een deel van de buit in haar bezit hebben gehad. Zij werd kort na haar aanhouding vrijgelaten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van haar strafzaak.

Inval met getrokken pistolen
In de rechtbank verklaarden Richentley en Shurendy dat ze niets van de overval wisten. Volgens de steigerbouwers is het voor hen niet ongebruikelijk om ergens mensen op te pikken. Zij maakten ook geen deel uit van de chatgroep. De rechtbank bepaalde dat ze vandaag op vrije voeten komen, maar wel verdachten blijven.

Dat is anders voor het vermeende meesterbrein Juëndro S. In de rechtbank ontkende hij de organisator te zijn. Wel gaf hij toe dat een deel van de beschuldigingen kloppen: “Ik realiseer me dat ik fout zat en heb mijn lesje wel geleerd. De politie is met getrokken pistolen binnengevallen in het huis van mijn moeder en nichtje.” Hij voegde eraan toe dat de moker die zijn vriendin bij de bouwmarkt kocht niet voor de overval bedoeld was.

De rechtbank bepaalde dat Juëndro S. en de twee vermeende overvallers vast blijven zitten tot de volgende pro-formazitting op dinsdag 7 mei.  Het inhoudelijke strafproces tegen de zes verdachten volgt op dinsdag 2 juli.

Veilinghuis de Voorstraat op 14 november 2023, rechts de ingeslagen ruit. Foto: Peter Denekamp