Maas van den Heuvel slachtoffer van brute roofmoord, 4 mannen blijven langer achter de tralies

In de rechtbank is dinsdag meer duidelijk geworden over de dood van Maas van den Heuvel (84). De prominente Kampenaar werd in oktober levenloos aangetroffen in zijn woning aan de Buiten Nieuwstraat. Justitie gaat ervan uit dat Van den Heuvel het slachtoffer is geworden van een bende roofovervallers. Vandaag werden de zaken tegen vier verdachten op een eerste tussentijdse zitting behandeld. Zij worden allen vervolgd voor de moord en roofoveral op Van den Heuvel en een gewelddadige woningoverval in Epe.

Maas van den Heuvel werd op woensdag 18 oktober vorig jaar dood aangetroffen in zijn woning op de hoek van de Buiten Nieuwstraat en de Botervatsteeg. De Kampenaar werd twee dagen eerder in de avond voor het laatst gezien toen hij café De Lantaarn, zo’n 140 meter verderop in de straat, verliet. Justitie denkt dat in die periode Ragender J. (39) uit Zwolle samen met Silvionie B. (22) en Nashendrick W. (22), beiden afkomstig uit Curaçao, zijn woning binnendrongen en hem met geweld geld probeerden afhandig te maken.

De benen van de oude man werden met een elektriciteitssnoer bij elkaar gebonden. De overvallers sloegen Van den Heuvel op zijn hoofd en lichaam. Uiteindelijk werd de keel van de Kampenaar dichtgedrukt waardoor hij het leven liet. Justitie eiste vandaag in de rechtszaal dat Ali K. (35) uit Kampen gevangen wordt genomen. Tegen hem is inmiddels voldoende bewijs gevonden om hem te verdenken van betrokkenheid bij de moord en overval op Van den Heuvel.

Gewelddadige overval in Epe
Nashendrick W. en Ragender J. waren al verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan het Driestuk in Epe op 12 december 2023. Vandaag vorderde de officier van justitie dat ook Silvonie B. gevangen wordt genomen in deze zaak. Via het politieonderzoek is inmiddels voldoende bewijs boven water gekomen om hem als verdachte aan te merken.

Rond 3.15 uur drongen ze de slaapkamer van de bewoners binnen. De man en vrouw werden tegen het hoofd en lichaam gestompt terwijl handen en voeten met tape waren omwikkeld. Ook werd bij het stel in Epe de keel dichtgedrukt en kregen ze een schroevendraaier tegen de keel gezet. In Epe werden sieraden en zo’n 5000 euro aan contant geld buitgemaakt. Ali K. (35) uit Kampen wordt verdacht van medeplichtigheid. Hij zou de overvallers van informatie hebben voorzien.

Vijfde aanhouding volgt binnenkort
Alleen Silvionie B. en Nashendrick W. verschenen vandaag in de rechtbank, de andere twee verdachten lieten zich vertegenwoordigen door hun advocaat. Het politieonderzoek is nog in volle gang. Geen van de verdachten werkt mee, ze beroepen zich allen op hun zwijgrecht.

Ook justitie kan nog niet alle details onthullen. “Dit in verband met het onderzoek door de politie,” zegt de officier. “Sommige delen in het dossier zijn daarom onleesbaar en op korte termijn verwacht ik dat er nog een verdachte wordt aangehouden.”

De rechtbank besloot dat de vier mannen de komende drie maanden vast blijven zitten. De volgende proforma behandeling van de zaak is half juni.