Dag van de leerplicht: School is de sleutel naar je toekomst

Donderdag 17 maart 2022 is de landelijke Dag van de Leerplicht. Op deze dag staan scholen en gemeenten stil bij het recht op onderwijs en de leerplicht. Kinderen hebben het recht om zich te ontwikkelen en een diploma te halen, maar nog steeds zijn er jongeren die zonder diploma van school gaan. Ook de gemeente Kampen besteedt aandacht aan de Dag van de Leerplicht met een creatieve uitdaging voor alle basisschoolleerlingen die nu in groep 7 of 8 zitten. Door meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, hoopt de gemeente bij te dragen aan het terugdringen van schooluitval.

Onder het motto: ‘School is de sleutel naar je toekomst’ heeft de gemeente Kampen een filmpjeswedstrijd uitgeschreven. Alle basisscholen hebben een uitnodiging ontvangen om met groep 7 en 8 mee te doen aan de wedstrijd. De uitdaging: maak met je klas een origineel en creatief filmpje en vertel ons wat je droombaan is. De gemeente heeft voor deze doelgroep gekozen omdat deze groep leerlingen binnen niet afzienbare tijd de stap naar het voortgezet onderwijs maakt. Zij mogen zich langzamerhand gaan oriënteren op welk beroep ze leuk vinden en wat bij hen past.

Wethouder voor Onderwijs, Jan Peter van der Sluis hoopt dat alle basisscholen in de gemeente Kampen de uitdaging aangaan en meedoen met de filmpjeswedstrijd. “Met deze actie willen we benadrukken dat het recht op onderwijs een groot goed is in ons land. Dat wordt soms onvoldoende beseft merk ik. Door onderwijs te volgen heb je betere kansen op de arbeidsmarkt en kan die droombaan werkelijkheid worden. De jeugd heeft zelf de sleutel naar hun toekomst in handen. We hopen met dit initiatief de jeugd hier meer bewust van te maken. Ik ben erg nieuwsgierig naar de droombanen die voorbij gaan komen, ik laat me verrassen”, aldus Jan Peter.

Uit alle inzendingen kiest de gemeente het leukste, creatiefste en grappigste filmpje uit. Het winnende filmpje wordt via social media gedeeld op 17 maart, de Dag van de Leerplicht.  De medewerkers van het team Leerplicht van de gemeente bezoeken deze dag alle basisscholen en geven de groepen 7 en 8 symbolisch de sleutel naar hun toekomst. De winnende klas wordt daarnaast beloond met een leuke attentie. Wethouder Van der Sluis gaat de attentie persoonlijk uitreiken.