Fietslessen gestart voor nieuwkomers

In maart is in de gemeente Kampen gestart met fietslessen voor nieuwkomers. Een enthousiaste groep dames uit verschillende landen oefent wekelijks op het terrein van Het Lokaal in IJsselmuiden. Zij worden daarbij begeleid door een ervaren fietstrainer, vrijwilligers en stagiaires van Stadstoezicht Kampen. WijZ Welzijn Kampen regelt de aanmeldingen en is contactpersoon voor de deelnemers. Voor de vervolgtraining in het najaar is de organisatie nog op zoek naar enkele vrijwilligers.

Tijdens de training is er aandacht voor het leren fietsen en het overbrengen van de verkeersregels. In de eerste lessen gaat de aandacht vooral uit naar de balansvaardigheid en beheersing van de fiets. Bij gevorderde fietsers wordt het achterom kijken en het richting aangeven geoefend met behulp van parcoursen. Deze parcoursen zorgen ervoor dat de handelingen min of meer geautomatiseerd worden. In een later stadium gaan deelnemers ook in het verkeer oefenen.

Meer mogelijkheden en onafhankelijkheid na de training

Fietsen vergroot de mogelijkheden en de onafhankelijkheid van nieuwkomers. Het wordt voor hen eenvoudiger om de kinderen naar school te brengen en werk of vrijwilligerswerk te doen. Zeker als je als kind niet hebt leren fietsen, valt het niet mee om dit te leren en veilig door het drukke verkeer te komen. Vaak zijn het vrouwen die graag willen leren fietsen.

Vrijwilligers gezocht voor training en fietsen in de praktijk

Voor een vervolg van de lessen in het najaar is de organisatie nog op zoek naar enkele enthousiaste vrijwilligers die een rol willen spelen in de organisatie en uitvoering van de lessen. Ook vrijwilligers die het leuk vinden om af en toe een rondje te fietsen met een deelnemer worden uitgenodigd om te reageren. Daarnaast is er nog behoefte aan goede damesfietsen met een laag frame.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Astrid van der Windt van Windtkracht Verkeerseducatie, e-mail: astrid@windtkracht.nl, telefoon: 06-39105857.