Ambulancezorg en spoedeisende geneeskunde: ‘Niet vanzelfsprekend dat dokters je weer snel oplappen’

Het was zaterdagochtend een rustige dienst op de spoedeisende hulp (SEH) van het Isala ziekenhuis. Een afdeling waar niet alleen Zwollenaren komen met een kwaaltje. Iedereen van Deventer tot Kampen en van Hattem tot Raalte met een ernstig acuut probleem belandt op de SEH in Zwolle.

Uit een nog veel groter gebied, bestaande uit delen van de provincies Overijssel, Friesland, Drenthe, Gelderland en Flevoland, worden patiënten na een ongeval met levensbedreigend letsel naar het Isala gebracht. Het ziekenhuis is een van de elf landelijke traumacentra.

Spoedeisende geneeskunde verbeteren
Een groepje artsen en verpleegkundigen van de SEH kwam zaterdag, in hun vrije tijd, in sportkleding naar het Isala voor de jaarlijkse SGOrun. Een sponsorloop om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek om de spoedeisende geneeskunde verder te verbeteren. Voor het team zich in het zweet gaat rennen is er tijd voor een kopje koffie. Ook de dienstdoende artsen en verpleegkundigen van de SEH komen naar buiten om hun sportieve collega’s een hart onder de riem te steken.

“Veel mensen beschouwen het als vanzelfsprekend dat als je iets mankeert de dokters je weer snel oplappen. Alleen is het niet zo simpel,” volgens Lynn Kemper, SEH-arts in opleiding. “Onderzoek en wetenschap zijn van groot belang,” aldus Kemper. “Daardoor weten we hoe we snel tot de juiste diagnose komen en hoe we het moeten behandelen.”

Mensenlevens redden
Door de jaren heen heeft onderzoek er al voor gezorgd dat de artsen en verpleegkundigen vaker een leven kunnen redden. “Het zegt niet dat de spoedeisende geneeskunde dan af is,” stelt Kemper. “Door onderzoek is er in de toekomst nog meer mogelijk.” Het gaat dan niet alleen om mensenlevens redden, ook behandelingen waardoor iemand sneller herstelt of waardoor blijvende invaliditeit voorkomen kan worden zijn van grote waarde.

Aan de koffietafel zit ook een verpleegkundig specialist van Ambulance IJsselland, Rudolf Tolsma. Hij neemt deel aan de SGOrun namens de ambulancedienst. “Het onderzoek op terrein van de spoedeisende geneeskunde is ook van groot belang voor de ambulancezorg,” vertelt Tolsma. Bij ongevallen of acute medische aandoeningen is het de ambulanceverpleegkundige die als eerste bij de patiënt aankomt.

Juiste inschatting maken
De beslissingen die de ambulanceverpleegkundige dan neemt kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood. Ook in de ambulancezorg is er de afgelopen decennia veel veranderd door geavanceerde apparatuur, inzetten van traumahelikopters en verbetering van aanrijtijden van ambulances.

“Hoe mooi dat ook is, als puntje bij paaltje komt, hangt alles af van de mensen van de ambulance,” aldus Tolsma. “Zij moeten onder hoge druk de juiste inschatting maken, vooruit denken en bepalen of de patiënt snel zou kunnen verslechteren. En dan ook nog eens zo handelen dat kans op overleven zo groot mogelijk is.” Om dat goed te kunnen, is kennis nodig en dat is alleen mogelijk dankzij onderzoek.

Kind vermoedelijk neergestoken
Terwijl de artsen en verpleegkundigen van hun kopje koffie en de zon genieten wordt duidelijk wat Kemper en Tolsma bedoelen. Piepers en telefoons verstoren het onderonsje. Ergens in Zwolle is een kind vermoedelijk neergestoken. Een ambulance is al met spoed onderweg naar het slachtoffer.

De dienstdoende artsen en verpleegkundigen gaan terug naar de SEH. Door hun hoofden vliegen alle mogelijke scenario’s en daar gaan ze zich dan ook op voorbereiden. Dankzij de wetenschap en onderzoek weten ze welke spullen ze klaar moet leggen, welke onderzoeken er gedaan moeten worden en hoe ze het leven kunnen redden van het slachtoffer.

Voor jouw kind uitrukken
Voor de hardlopers is het een extra motivatie om van start te gaan. “Dit is waarom we het doen, kennis is macht, ook op de SEH,” zegt Kemper. “En die kennis komt niet vanzelf aanwaaien,” voegt Tolsma eraan toe. Het SGOteam van Isala liep drie verschillende afstanden door Zwolle. De opbrengst was aan het einde van de dag 5.400 euro, een flink deel dankzij donaties en de rest door bijdragen van ondernemers uit de regio Zwolle.

Uiteindelijk bleek dat het jonge slachtoffer niet zeer ernstig gewond was. Dankzij de snelle en goede hulp van de ambulancedienst en SEH komt het allemaal wel weer goed. Tolsma en Kemper hopen dat iedereen beseft dat onderzoek op het terrein van de spoedeisende geneeskunde in het belang van ons allemaal is.

De volgende ambulance kan ook voor jou of jouw kind uitrukken. Mensen die ook een donatie willen doen kunnen terecht op de website van het SGOfonds.