Waterpeilen niet langer boven maximum door vele regen

Door de vele regen die is gevallen, trekt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de maatregel in om waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen extra hoog op te zetten tot boven het normale maximumpeil. Het waterschap schakelt terug tot het maximale peil voor in de zomer. De extra maatregelen ter bestrijding van de droge omstandigheden zijn niet meer nodig.

Door het wisselvallige weer bouwde het waterschap de afgelopen weken stap voor stap de extra maatregelen af. Vanaf deze week is dit in het hele werkgebied doorgevoerd. Dit betekent dat in die delen van het gebied waar dit mogelijk was, 5 tot 20 centimeter van de waterpeilen wordt ‘afgeroomd’. Op die manier wordt wateroverlast tegengegaan en ontstaat ruimte om de neerslag die nog gaat vallen op te vangen. Inmiddels is de droogte verdreven en zijn er normale omstandigheden voor de tijd van het jaar. Lokaal vallen er wel stevige buien die tijdelijk tot verhoogde waterstanden kunnen leiden.

Eind juni besloot WDODelta vanwege de droogte en het warme weer om waterpeilen extra hoog op te zetten. Net als tijdens eerdere droge zomers, droeg dit bij aan de beschikbaarheid van water voor land- en tuinbouw en natuur.