Gedenkstenen Oude Raadhuisplein verhuizen naar binnentuin Hof van Breda

Op het Oude Raadhuisplein bij de Nieuwe Toren (voorheen Koeplein) liggen in de bestrating stenen met namen van markante Kampenaren. Een initiatief van de Kamper Persclub. Door activiteiten op het Oude Raadhuisplein raken gedenkstenen beschadigd. Op verzoek van de Kamper Persclub is besloten de stenen te verplaatsen naar een andere locatie, het Hof van Breda.

Hof van Breda is een openbare binnentuin in de binnenstad van Kampen, aan de Marktsteeg. Bewoners rond het Hof van Breda zijn met het idee gekomen om de stenen te verplaatsen naar de binnentuin.

Wethouder Erik Faber: β€œEr kwamen op het juiste moment dingen samen. Bewoners van het Hof van Breda waren al met de gemeente en deltaWonen in gesprek over aanpassingen van de binnentuin. Daarbij wilden zij ook aandacht geven aan bekende Kampenaren. Zo ontstond bij hen het idee om de stenen een mooie plek te geven in deze openbare binnentuin. De Kamper Persclub en wij zijn enthousiast over deze plek en werken hier dan ook graag aan mee.”

In het Hof van Breda is al een buste van Henk van Ulsen aanwezig en een gedicht van Ida Gerhardt op een glasplaat. De Kamper Persclub wil met een steen personen eren die kleur gaven aan de Kamper samenleving. De gedenkstenen passen daarom goed op deze plek.

De eerste stenen werden geplaatst in 1981, ter herinnering aan Klaas Schilder, Klaas Kruithof, Hans Wiersma en Zwerina Hendriks. Daarna kwam iedere twee jaar een steen erbij. Inmiddels liggen op het Oude Raadshuisplein 21 gedenkstenen.

Planning

De gedenkstenen worden deze week uit het Oude Raadhuisplein gehaald en gaan naar een steenhouwer. De gaten worden dicht gestraat. De steenhouwer zal de gedenkstenen deze winter restaureren. In het voorjaar 2024 krijgen de stenen hun plek in het Hof van Breda.

Oud burgemeester Koelewijn legt de gedenksteen van Klaas Jan Mulder neer Foto: RTV IJsselmond