Piratenmuziek opgenomen in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

De cultuur van de piratenmuziek is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat heeft het Kenniscentrum Erfgoed Nederland (KEN) bekend gemaakt. “Een geweldig resultaat, wat helpt in de erkenning van een belangrijk stuk van onze Oost-Nederlandse streekcultuur,” vindt PvdA’er Jimme Nordkamp. Hij ijvert als secretaris van de Stichting Piratencultuur voor waardering van de piratencultuur. Het illegaal zenden is geen onderdeel van dit erfgoed, aangezien illegale activiteiten niet deze status kunnen krijgen.

“De traditie van piratenmuziek zit diep in onze Overijsselse streekcultuur. Het zenden, de muziek die je nergens op de commerciële radiozenders hoort, de zolderstudio’s en de dorpsfeesten, dat hoort bij ons, net als paasvuren en carnaval. Die cultuur moeten we koesteren. Daarom ben ik enorm blij dat we nu zijn toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Ik zie dat echt als een stukje waardering.”

Piratencultuur opgezet vanuit de arbeiders

In de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond de piratencultuur in Almelo. Daar begonnen arbeiders met het zenden van arbeidersliederen, zoals de Internationale (het strijdlied van de SDAP en PvdA), die op de Hilversumse radio niet gedraaid mochten worden. Jimme Nordkamp vindt het dan ook logisch dat een groepje van drie PvdA’ers uit Overijssel en Drenthe de handschoen heeft opgepakt om te werken naar de status van cultureel erfgoed. Met de steun van tal van piraten, liefhebbers en artiesten is er uiteindelijk een plan opgesteld en ingediend. Dit plan is aan de criteria getoetst en dat heeft geleid tot het feestelijke positieve oordeel.

Immaterieel Erfgoed Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed schrijft het volgende over de piratenmuziek:

“De Cultuur van de Piratenmuziek bestaat uit de legale activiteiten die in het verleden vanuit de zendpiraterij zijn ontstaan. Het omvat zowel het draaien, het via internet uitzenden, het maken en zingen als het beluisteren van piratenmuziek. Het gaat veelal om Nederlandstalige muziek die niet of nauwelijks te horen is op de zenders uit ‘Hilversum’. De internetstations zijn vaak groepen piraten die allen een deel van de programmering voor hun rekening nemen om zodoende een dagvullend programma te kunnen realiseren. Het zenden is niet het enige wat bij de piratenmuziek hoort, in Noord en Oost-Nederland is bij bijna ieder dorpsfeest piratenmuziek te horen. Meer specifieke piratenfeesten kennen vinylbattles, waarbij verschillende piraten livemuziek draaien en het publiek bepaalt of ze origineel zijn qua muziek.”