Op zoek naar Schokker nazaten tijdens verhalenmarkt zaterdag 1 oktober

Om in contact te komen met Schokker nazaten organiseert het Zuiderzeemuseum samen met Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ en het Stadsarchief Kampen een Schokker Verhalenmarkt in De Stadskazerne op zaterdag 1 oktober, van 10.00 tot 12.00 uur. Meld je aan via communicatie@zuiderzeemuseum.nl.

Historicus en schrijver Eva Vriend werkt samen met het Zuiderzeemuseum aan een nieuw boek over de geschiedenis van de bewoners van Schokland. Hierin speelt Kampen een grote rol, omdat de meeste eilanders naar Brunnepe verhuisden. Om de verhalen van de nazaten te verzamelen, is er 1 oktober een Verhalenmarkt in de Stadskazerne.

Waaraan heeft de Schokkerstraat z’n naam te danken? Hoe zit het met dat beeld van de Schokkers bij de Buitenhaven? En met al die Schokker namen op de begraafplaats in IJsselmuiden? Kom langs om samen herinneringen op te halen aan Schokland en Brunnepe. Je kunt genieten van een optreden van een Schokker koor, een lezing van Eva Vriend, prachtige objecten en koffie met een echt Schokker ‘mopje’. Edammer fotograaf Marco Bakker maakt portretten van de Schokker nazaten. De genealogiewerkgroep van HV ‘Jan van Arkel’ helpen je je Schokker stamboom uit te pluizen. Parochie-archivaris en historicus Theo van Mierlo vertelt over het Schokker aandeel in de katholieke gemeenschap van Kampen.

Eva Vriend wil graag in contact komen met de nazaten van de Schokkers. ‘Zij hebben hun (over)grootouders nog horen vertellen over het leven op Schokland en in hun nieuwe woonplaats. Daarom is het heel erg interessant om deze groep te spreken.’

Voelden de Schokkers zich welkom in Kampen? Bleven zij vooral met elkaar omgaan of ‘integreerden’ ze snel in hun nieuwe woonplaats? Vriend: ‘Mijn onderzoek gaat vooral over het leven ná de ontruiming van het eiland. Dus ik kom heel graag in contact met mensen die kunnen vertellen over het leven van de Schokkers in Brunnepe, ook uit de twintigste eeuw.’ Ieder detail is interessant: waar voetbalden de Schokkers, naar welke kroeg gingen zij en zaten ze bij elkaar in de kerk?

De schrijfster heeft tijdens eerste interviews al kunnen vaststellen dat de band met Schokland sterk is gebleven. ‘Hoe verliep de integratie in de nieuwe woonplaats?’ is de kernvraag van het nieuwe boek van Vriend dat, met aandacht voor migratie en identiteitsontwikkeling, ook direct aansluit op vragen waar de maatschappij nu mee worstelt.

Schokker voorwerpen op de foto
Om de portretten nog meer te laten spreken, fotografeert Marco Bakker je graag met een eigen Schokker voorwerp. Heb je thuis nog iets liggen uit de Schokker erfenis? Neem het mee! Ook als het iets heel alledaags is, zoals een bidprentje, een tafelkleed of kruisbeeld. Ieder object heeft wel een verhaal. Indien je vragen hebt over het object, is er een conservator van het Zuiderzeemuseum aanwezig om mogelijk meer te vertellen. Na de verhalenmarkt kun je het object natuurlijk gewoon weer mee naar huis nemen.

Nederland Vollenhove 04-06-2022 Gerard de Boer Fotocredit: Marco bakker.com

Ben jij een Schokker nazaat en wil je meewerken aan het onderzoek voor het nieuwe boek? Bezoek

een van de verhalenmarkten of vul de online vragenlijst in. Details en meer informatie is te vinden op www.zuiderzeemuseum.nl/verhalenmarkt. Meld je aan via een email naar communicatie@zuiderzeemuseum.nl.